Külföld

Biden Lengyelországba utazik

Joe Biden amerikai elnök pénteken Délkelet-Lengyelországba tervez utazni, ahol találkozni kíván a Lengyelországban szolgáló, menekülteket segítő amerikai katonákkal és segélymunkásokkal.

Biden a tervek szerint Rzeszówba látogat, hogy köszönetet mondjon annak a több ezer amerikai katonának, akik a múlt hónapban kezdtek el érkezni az ottani katonai bázisra. A lengyelországi bázis kevesebb mint 100 mérföldre van attól a helytől, ahol ebben a hónapban orosz rakéták csapódtak be egy ukrán katonai állásba. Mielőtt szombaton visszatérne Washingtonba, Biden elmondta, megpróbál majd találkozni néhány menekülttel is.

“Jártam menekülttáborokban, jártam háborús övezetekben az elmúlt 15 évben, és ez pusztító” – mondta Biden egy csütörtöki sajtótájékoztatón. Azt mondta, hogy a lengyelországi menekültekkel való találkozó “megerősítené elkötelezettségemet amellett, hogy az Egyesült Államok biztosítsa, hogy mi legyünk a főszereplői mindezen emberek áthelyezésének”.

Lengyelország viseli a menekültválság fő terhét, több mint 2 millió ukrán árasztotta el az országot. Bár Lengyelország tárt karokkal fogadta a menekülteket, lehetővé téve számukra a munkavállalást, az egészségügyi ellátást és a gyermekek iskoláztatását, a mindössze egy hónap alatt bekövetkezett tömeges beáramlás olyan városokat kezdett megterhelni, mint Varsó, ahol a becslések szerint 300 000 fővel nőtt a lakosság száma.

“Lengyelország azon országok között van, amelyek a leginkább veszélyeztetve érzik magukat a folyamatban lévő invázió miatt. A határuktól nem messze bombák robbantak” – mondta Barry Pavel, aki George W. Bush és Barack Obama elnök kormányának védelmi politikai tanácsadója volt. “Ez egy nagyon-nagyon fontos megálló.”

Biden a tegnapi nap folyamán Brüsszelben találkozott a világ vezetőivel, ahol igyekezett rávenni a többi országot, hogy tegyenek többet Ukrajna támogatásáért és Oroszország megbüntetéséért.

Ott tartózkodása során Biden találkozik Andrzej Duda lengyel elnökkel is, hogy megvitassák “az Egyesült Államok szövetségeseinkkel és partnereinkkel együtt hogyan reagál arra a humanitárius és emberi jogi válságra, amelyet Oroszország Ukrajna elleni indokolatlan és provokálatlan háborúja okozott”.

A Fehér Ház bejelentette, hogy akár 100 ezer ukránnak is engedélyezné az Egyesült Államokba való belépést, elsősorban a legkiszolgáltatottabbakra összpontosítva. A kormányzat emellett több mint 1 milliárd dollárt tervez humanitárius segítségnyújtásra és 11 milliárd dollárt a következő öt évben a világ élelmezésbiztonsági veszélyeinek kezelésére az orosz és az ukrán mezőgazdaságban bekövetkezett zavarok után.

Az Egyesült Államok 123 millió dollárt biztosított az Ukrajnával határos országoknak a válság kezeléséhez, köztük 48 millió dollárt Lengyelországnak, az amerikai tisztviselők pedig olyan programok létrehozásán dolgoznak, amelyek a menekülteknek ideiglenes segítséget nyújtanak élelmiszerhez, szálláshoz és orvosi ellátáshoz, valamint jogi és mentálhigiénés támogatást nyújtanak – közölte a Fehér Ház.

Az Egyesült Államok csütörtökön bejelentette az Oroszország elleni új szankciócsomagot, amely több mint 400 oroszra és orosz szervezetre vonatkozna, köztük a Dumára és több mint 300 tagjára, valamint több mint 40 védelmi vállalatra.

Azt is közölte, hogy további lépéseket fog tenni annak megakadályozására, hogy Oroszország megpróbálja támogatni gazdaságát, például egyértelművé teszi, hogy tilos minden olyan tranzakció, amely az ottani bankokkal kapcsolatos arannyal kapcsolatos, és felszólítja a vállalatokat, hogy ne folytassanak többé üzletszerűen tevékenységet Oroszországgal – közölte a Fehér Ház.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább