Külföld

Biden az oroszok új gázvezetékével zsarolja Moszkvát

Biden az oroszok új gázvezetékével zsarolja Moszkvát

Joe Biden amerikai elnök hétfőn kijelentette, hogy leállítják az Északi Áramlat 2 gázvezetéket, ha Oroszország megtámadja Ukrajnát. Az amerikai elnök az új német kancellárral tartott megbeszélése után azt is hangsúlyozta, hogy a nyugati erők komolyan veszik az orosz fenyegetést és nagy erőkkel vonulnak fel Európában, annak érdekében, hogy megelőzzenek egy háborút.

Összhang van Németország és az Egyesült Államok között az “orosz agresszió” megelőzését célzó fellépés megítélésében – jelentette ki hétfőn Joe Biden amerikai elnök, aki a Fehér Házban fogadta Olaf Scholz német kancellárt.

“Németország Amerika egyik legközelebbi szövetségese” – mondta Biden, hozzátéve, hogy “tandemben dolgozunk, hogy megelőzzük az orosz agressziót Európában”. Hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok, Németország és a NATO kész válaszolni, ha Oroszország lerohanná Ukrajnát. Az amerikai elnök azt is leszögezte, hogy Washington és Berlin közösen reagál “a Kína jelentette kihívásokra” és együttesen próbálja elősegíteni a stabilitást a Nyugat-Balkánon , számolt be a tárgyalásokról az MTI.

“Németország és az Egyesült Államok, valamint szövetségeseink és partnereink szorosan együttműködnek, hogy diplomáciai megoldásokat találjanak erre a helyzetre. A diplomácia a legjobb út minden érintett számára” – húzta alá Biden, hozzátéve, hogy ez igaz Oroszországra is. Mint mondta, az Egyesült Államok és Németország kész Moszkvában tárgyalásokat folytatni. Az amerikai elnök szerint mindemellett “bölcs dolog volna”, ha az elengedhetetlenül fontos diplomáciai személyzeten kívül az amerikai állampolgárok elhagynák Ukrajnát. Az amerikai külügyminisztérium már engedélyezte a nem létfontosságú személyzetnek és a diplomaták családtagjainak, hogy elhagyják a kelet-európai ország területét.

Joe Biden szerint a béke megőrzése miatt kell az amerikai katonákat Európába vezénylniJoe Biden szerint a béke megőrzése miatt kell az amerikai katonákat Európába vezénylni

 

Biden egyben azzal fenyegetett, hogy “nem lesz Északi Áramlat- 2” gázvezeték, ha Moszkva “tankokkal és csapatokkal” hatolna be Ukrajnába. Washington és Berlin “abszolút egységes” a Moszkvára esetlegesen kivetendő szankciókat illetően – tette hozzá. Biden közölte, hogy számít a szoros együttműködésre. Az amerikai elnök kiemelte: Németország teljességgel megbízható partner. Mint fogalmazott: Németország “az Egyesült Államok teljes bizalmát élvezi”.

“Szoros szövetségesek vagyunk és intenzíven együttműködünk” – hangsúlyozta a maga részéről Scholz is. Mindez fontos, hogy “megtehessük azokat a lépéseket, amelyek például az Ukrajna elleni orosz agresszió esetén válhatnak szükségessé” – tette hozzá. Scholz arról is beszélt, hogy Németország hajlandó nagy összeggel hozzájárulni Ukrajna gazdasági stabilitásához. Felidézte, hogy hazája már eddig is kétmilliárd dollár támogatást nyújtott Kijevnek.

A tavaly decemberben hivatalba lépett német kancellárt egyes szövetséges országok azzal vádolják, hogy túl kicsiny nyomást gyakorol Oroszországra az ukrajnai válság ügyében. Az Egyesült Államokban is kételyek merültek fel, hogy vajon szükség esetén számítani lehet-e Németországra. A súrlódásokra mindenekelőtt az orosz földgázt Ukrajna megkerülésével Németországba szállító Északi Áramlat-2 vezeték, illetve az adott okot, hogy Berlin vonakodik fegyvereket szállítani Ukrajnának.

Mindazonáltal Scholz már a találkozó előtt kijelentette: a Nyugat gyorsan, határozottan és egységesen fog cselekedni, ha Moszkva rászánná magát Ukrajna inváziójára. Újságíróknak nyilatkozva arról beszélt, hogy Oroszország ez esetben nagyon magas árat fizetne. “Ezért rendkívüli jelentőséggel bír, hogy Németország, az Egyesült Államok, a NATO és az Európai Unió is egyöntetűen érvel” – fogalmazott a német kancellár. Nem sokkal korábban az amerikai kormány is közölte, hogy szorosan együttműködik a német vezetéssel, és Berlinnel olyan szankciós csomagról egyeztetnek, amely Oroszország esetleges ukrajnai inváziója esetén lépne hatályba.

Forrás: Privátbankár,

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább