Külföld

Bibliai idézeteket osztott meg, beperelték, hétfőn bíróság elé áll a volt finn miniszter

Bibliai idézeteket osztott meg, beperelték, hétfőn bíróság elé áll a volt finn miniszter

A korai keresztények nem tagadták meg hitüket az oroszlánok vermében sem, miért kellene akkor nekem a tárgyalóteremben? Nem fogok visszalépni a meggyőződésemtől – nyilatkozott Paivi Rasanen (fotón) volt finn miniszter annak kapcsán, hogy hétfőn kezdődik ellene a per, mert a Twitteren bibliai idézeteket osztott meg. Vádat emeltek egy finn püspök ellen is, mert olyan írást publikált, amely arról szólt, hogy az ember férfinak és nőnek teremtetett.

Perem a vallásszabadság próbája lesz – nyilatkozott Paivi Rasanen volt finn miniszter az ADF International nevű szervezetnek annak kapcsán, hogy hétfőn kezdődik ellene a per, mert a Twitteren bibliai idézeteket osztott meg, amelyek a vád szerint kisebbség elleni gyűlöletkeltésre voltak alkalmasak. A politikus szavait a Catholic News Agency katolikus hírügynökség idézte.

„Bízom abban, hogy még mindig demokráciában élünk, és az alkotmányunk, illetve az aláírt nemzetközi egyezmények biztosítják a szólás- és vallásszabadságot” – jelentette ki az orvos végzettségű, ötgyermekes politikus, aki 2011-től 2015-ig állt a finn belügyi tárca élén.

A finn államügyészség – amely 2020-ban emelt ellene vádat – közleménye szerint Rasanen „megsértette a meleg közösség tagjainak méltóságát”. Ezért akár két évig tartó börtönbüntetésre is ítélhető.

A politikus azzal érvel, hogy ő csupán a Bibliából vett idézetet osztott meg a Twitteren, és hozzátette, hogy szerinte a per „a vallásszabadság próbája lesz”.

„Ha elítélnek (…), az egyenlő lenne a cenzúrával” – tette hozzá. Kifejtette ugyanakkor, hogy amennyiben győztesen kerül ki a perből, ez „fontos lépés a szólás-, és vallásszabadság ügyében és ez fontos nemcsak Finnország, hanem Európa és más országok számára is”.

Rasanen (aki 2004-től 2015-ig a kereszténydemokrata párt elnöke is volt) a finn lutheránus egyház aktív tagja, és 2019-ben Twitteren vonta kérdőre egyházát azzal a támogatással kapcsolatban, amelyet az egyik LGBT-rendezvénynek nyújtott, s mindezt bibliai idézettel támasztotta alá.
Később hozzáfűzte: bejegyzését nem a homoszexuális közösség elleni támadásnak szánta, hanem az egyházközösség bírálatának.

A Nemzetközi Lutheránus Tanács – még 2020-ban kiadott – közleményében „felháborítónak” nevezte a Rasanen elleni vádemelést.

A 62 éves volt belügyminiszternek emellett két másik ügyben is bíróság elé kell állnia, egy 2004-ben készített írása és egy 2018-ban adásba került talk show-ban elhangzott megjegyzése miatt.

Vádat emeltek Juhana Pohjola lutheránus püspök ellen is, mert 2004-ben ő publikálta Rasanen írását, amely arról szólt, hogy az ember férfinak és nőnek teremtetett.

Forrás: MTI, vasarnap.hu, Magyar Fórum,

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább