Külföld

Bevezetik a kötelező sorkatonaságot Lettországban

Tartanak az orosz támadástól, ezért bevezetik a kötelező sorkatonaságot egy EU-tagországban.

A lett védelmi minisztérium hétfőn jelentette be, minden 18 és 27 év közötti férfi számára kötelezővé teszik a sorkatonai szolgálatot – írja az Index.

A következő öt évben minden, ebbe a kategóriába tartozó férfi választhat, hogy milyen típusú katonai szolgálatot szeretne teljesíteni: az Államvédelmi Szolgálatban, a Nemzeti Gárdában, a szekcióparancsnoki egyetemi kurzuson venne-e részt, vagy alternatív szolgálatokra jelentkezne a belügy-, egészségügy- vagy a népjóléti minisztériumnál. A hasonló korban lévő nők ugyanezeken a területeken önkéntes szolgálati lehetőséget kapnak.

Artis Pabriks védelmi miniszter bejelentése szerint:

„a lett lakosságnak fel kell ismernie, hogy a túlélés érdekében egyszerűen növelnünk kell a katonai kiképzésben részesült és harcra kész lakosság arányát. Ez csökkentené annak kockázatát, hogy Oroszország önkényesen megtámadja Lettországot.”

Hozzátette, az ukrajnai háború biztonsági következménye kihívások elé állította Lettországot. A projekt első szakasza: a lett védelmi minisztérium felajánlása alapján önkéntes katonai kiképzést kaphatnak a 18 és 27 év közötti lett állampolgárok. A sorozás két szakaszban, januárban és júliusban történik majd.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább