Külföld

Bevándorlásellenes áttörés Hollandiában, Geert Wilders nyerte meg a választást

Orbán Viktor is gratulált neki, de nem biztos, hogy kormányt tud alakítani…

November 22-én tartottak előrehozott választásokat Hollandiában, miután a 2021-es választások után megalakult, négy pártból álló negyedik Rutte-kormány még a nyáron a menekültkérdéssel kapcsolatban nem tudott közös nevezőre jutni, ezért inkább feloszlatták magukat.

A különböző közvélemény-kutatások az utolsó két hétben négy pártot is mértek az első helyre: a holland belpolitikától visszavonuló Rutte pártját, a neoliberális Szabad Demokrata Néppártot (VVD), a mindössze augusztusban alakult centrista Új Társadalmi Szerződést (NSC), a baloldali Munkáspárt és ökobaloldali Zöld Baloldal közös listáját (GL–PvdA), illetve a korábban iszlamofób kijelentései és EU-szkeptikus nézetei miatt a párttal a nyugati mainstream sajtó előszeretettel riogató szélsőjobboldali Szabadságpártot (PVV).

A szavazatok megszámlálása után végül utóbbi örülhetett, ugyanis a Geert Wilders vezetett jobboldali párt nyerte meg a választásokat, méghozzá magabiztos fölénnyel. (Érdekesség: Wilders felesége az eredetileg nyírparasznyai Márfai Krisztina magyar exdiplomata, akivel 1992-ben házasodtak össze, emiatt sűrűn járnak Magyarországra)

Már az exit pollok is Wildersék győzelmét vetítették előre, ám a végeredmények még ennél is kedvezőbben alakultak a korábbi választásokon a mecsetek és Koránok betiltásával, az Európai Unióból való kilépéssel kampányoló, ám idén ezeket a kampány során hátrébb soroló párt számára.

A PVV egyedüli pártként ért el 20 százalékpont feletti eredményt (pontosan 23,7 százalékot), ami az exit poll szerinti 35 mandátum helyett kettővel többet, 37 mandátumot ért – 2021-es eredményükhöz képest így hússzal több képviselőjük lesz a 150 fős holland parlamentben.

Biztos, hogy Wildersék megpróbálkoznak a kormányalakítással, ugyanakkor azt már nehezebb megválaszolni, hogy ez össze is jöhet-e nekik.

A választásokon hatalmasat bukó VVD korábban még jelezte erre a nyitottságát, de a kampányfinisre Yesilgöz kitáncolt ezen álláspontja mögül.

A neoliberálisokon kívül a kampány során a jobboldali-agrárius populista Farmerek és Polgárok Mozgalma (BBB), illetve a Wildersszel szemben a szélsőjobb vezetéséért vívott harcban korábban alulmaradt Thierry Baudet vezette Fórum a Demokráciáért (FvD) jelezte, hogy számukra Wilders elfogadható koalíciós partner – ha összeállna egy PVV–VVD–BBB–FvD-kormány, annak összesen csak 71 mandátuma lenne, tehát lemaradnának a többséghez szükséges 76 mandátumtól, így még a kis pártok közül is meg kellene győzni valamelyiket Wilderséknek.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább