Külföld

Betiltották a belgrádi Pride felvonulást

A szerb belügy összecsapásoktól tart…

Hetek óta lázban tartja a szerbeket a Pride, több tízezren tiltakoztak a felvonulás ellen. A belgrádi Pride szervezői Twitteren azt közölték: Ma, szeptember 13-án a szerb rendőrség betiltotta az idei EuroPride felvonulást. A Belgrád Pride minden lehetséges jogi eszközzel szembeszáll a döntéssel”.

A szerb belügy betiltotta a szeptember 17-ére, Belgrádba tervezett Europride felvonulást – írja az MTI a tárca keddi közleményére hivatkozva. Közleményükben a gyülekezési jogra hivatkoznak, és azt írják: a biztonsági helyzet felmérését követően arra jutottak, nagy kockázattal járna a felvonulás résztvevőire és a többi állampolgárra nézve, ha megtartanák a rendezvényt.

Ugyanezért tiltották be az úgynevezett „családi séta” nevű felvonulását is, amelyet ugyanarra a napra szerveztek. Az indoklás szerint mivel a két felvonulás a városnak ugyanazon a területén zajlana, és az „antiglobalisták” nézetei szöges ellentétben állnak az Europride szervezőinek a nézeteivel, ezért fennáll az összetűzés és erőszakos cselekmények veszélye, ami a közrendet sérthetné, ezért nem engedélyezhetik egyik felvonulás megtartását sem.

Augusztus végén a szerb államfő és a kormány is azt közölte, hogy a térségbeli politikai helyzet és a mindennapos feszültségek miatt, valamint az állampolgárok békéjének és biztonságának a megőrzése érdekében úgy véli, hogy jelenleg nincsenek meg a feltételei az Europride megrendezésének.

Szeptember elején Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője közleményt adott ki, amelyben Brüsszel nevében arra bátorítja a szerb hatóságokat, hogy keressenek megoldást a szervezőkkel a rendezvény békés és biztonságos lebonyolítására.

Az utóbbi években hét melegfelvonulást rendeztek Belgrádban, amelyek békésen zajlottak. Korábban a hatóságok biztonsági kockázatra hivatkozva többször is betiltották már a rendezvényt.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább