Külföld

Berlusconi: Putyin orosz elnököt belehajszolták a háborúba

Vlagyimir Putyin orosz elnököt belehajszolták a háborúba, hogy leváltsa a kijevi kormányt – mondta csütörtök este egy televízióműsorban Silvio Berlusconi korábbi olasz kormányfő.

A választási győzelemre készülő jobboldali pártszövetség tagja, a Hajrá Olaszország! (FI) vezetője személyes barátságban áll az orosz elnökkel, és korábban is kelt már a védelmére.

„Putyint belehajszolta az orosz nép, a pártja, a miniszterei, hogy indítsa el ezt a különleges műveletet”
– mondta az olasz veterán politikus az orosz terminológiát használva az Ukrajna ellen indított háborúra.

Oroszország terve az volt, hogy egy hét alatt elfoglalja Kijevet, Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt „rendes emberekből álló kormányra” cseréli, és még egy hét alatt ki is vonul – fejtegette Berlusconi.

„Nem is értettem, miért oszlanak el az orosz csapatok szerte Ukrajnában, amikor szerintem Kijevre kellett volna összpontosítaniuk” – magyarázta a volt miniszterelnök.

Berlusconi úgy vélte, hogy Moszkva a kelet-ukrajnai szakadár vezetők kérésére döntött a katonai beavatkozás mellett. A Krím 2014-es bekebelezése után Berlusconi elmesélte, hogy Putyinnal együtt látogatott el a félszigetre, és a helyiek hálával üdvözölték az orosz elnököt.

A jobboldali pártszövetség jelenleg legerősebb pártja, a Olasz Testvérek (FdI) vezetője, Giorgia Meloni azt ígérte nem változtat a jelenlegi kormány Ukrajnát támogató politikáján, de Berlusconi és a szövetségben részt vevő másik párt, a Liga elnöke, Matteo Salvini nem kötelezte el magát emellett egyértelműen – írja a Reuters hírügynökség.

(MTI)

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább