Külföld

Berlin elítélte, hogy Moszkva taktikai atomfegyvereket telepít Belaruszba

A német külügyminisztérium “megfélemlítési kísérletnek” tartja az orosz taktikai atomfegyverek Belaruszba telepítéséről szóló döntést – jelentette a Welt című német lap, anélkül, hogy megemlítette volna az amerikai atomfegyverek németországi tárolását.

Megjegyzik, hogy a német hatóságok elítélték az orosz atomfegyverek tervezett telepítését Belaruszba. Az újság pontosítja, hogy a német külügyminisztérium ezzel kapcsolatban “egy újabb nukleáris megfélemlítési kísérletről” nyilatkozott.

“A PUTYIN ELNÖK ÁLTAL A NATO ATOMFEGYVEREK KÖZÖS BEVETÉSÉHEZ TETT ÖSSZEHASONLÍTÁS FÉLREVEZETŐ, ÉS NEM HASZNÁLHATÓ AZ OROSZORSZÁG ÁLTAL BEJELENTETT LÉPÉS IGAZOLÁSÁRA” – ÁLL A MINISZTÉRIUMI KÖZLEMÉNYBEN.

A minisztérium hozzátette, hogy Belarusz több nyilatkozatban is vállalta nemzetközi szinten, hogy mentes lesz a nukleáris fegyverektől.

Korábban Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta, hogy Moszkva és Minszk megállapodott abban, hogy a nemzetközi kötelezettségvállalások megsértése nélkül telepítenek taktikai atomfegyvereket Belaruszba. Putyin kifejtette, hogy Oroszország nem adja át nukleáris fegyvereit Belarusznak, hanem azt teszi, amit az Egyesült Államok már egy évtizede. Elmondása szerint a taktikai atomfegyverek tárolójának építése Belaruszban július 1-jén fejeződik be.

Hivatalosan a német hatóságok nem nyilatkoznak az országban lévő amerikai atomfegyverek létezéséről, de vezető nemzetközi szakértők több tíz egységre becsülik a Németországban lévő amerikai atombombák számát. A német ellenzéki pártok évek óta követelik az amerikai atomfegyverek kivonását német területről.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább