Belföld

Benkő Tibor: Erődemonstráció és párbeszéd is kell az orosz–ukrán békéhez

Az orosz–ukrán helyzetben erődemonstráció és párbeszéd kettős egysége teremtheti meg a békét 

– mondta a honvédelmi miniszter egy háttérbeszélgetésen Budapesten. Benkő Tibor a mostani orosz–ukrán konfliktus kapcsán kiemelte: a két ország helyzete rövid idő alatt eszkalálódott, ugyanakkor a magyarországi hírszerzési információk nem támasztották alá és a célját sem látták annak, hogy a NATO további erőket telepítsen az országba. – A NATO mi vagyunk – hangsúlyozta a tárcavezető, megjegyezve: Magyarországon jelenleg is két NATO-vezetési elem működik. Azt azonban hozzátette, hogy Oroszország szándékát nem tudják kiszámítani.

A miniszter a jelentős kihívások között említette még az észak-afrikai, közel-keleti instabil államokat, a terrorizmust, a migrációt, a hibrid hadviselést, a kibertámadások veszélyét. Kiemelte azt is, hogy tudósok szerint a következő évtizedekben a járványok kora jöhet. Kitért arra is, hogy

a NATO által megjelölt két fenyegetettségi irány – keleti és déli – metszéspontja Közép-Európában van. Magyarországot mindkettő érintheti, így jelentős kihívásokkal kell szembenézni.

Benkő Tibor ezt követően felidézte, hogy 1989 óta milyen változásokon ment keresztül a magyar haderő. Azóta volt átszervezés, reform, felülvizsgálat, amelyek következtében csökkent a Magyar Honvédség képessége. Mint mondta: 2015-ben tudtak elindulni a lejtő aljáról, és az első lépések között emelték az akkor már 2002 óta változatlan illetményeket. Ezzel tudták megállítani, majd stabilizálni és növelni a honvédség létszámát, ami 2016 óta emelkedik, sőt olyan vonzóvá vált, hogy meg is tudják tartani a katonákat.

A miniszter részletesen bemutatta a honvédelmi és haderőfejlesztési program eddigi eredményeit, jövőbeli célkitűzéseit. Ezek között is kiemelte a hazafias honvédelmi nevelést. Elmondta, hogy

a Honvéd kadét programban már országszerte száz iskolával kötöttek szerződést, ezenfelül tizenkilenc egyetemmel is együttműködnek. 

A tárcavezető végül arra is kitért, miszerint honvédelmi államtitkárként Vadai Ágnes 2009-ben maga ismerte el, hogy a honvédséggel együtt a honvédséget érintő társadalmi morált is sikerült amortizálni, ezért hozzá kellene kezdeni a haderőfejlesztéshez. A miniszter megjegyezte:

nem csoda, hiszen laktanyákat zártak be, felújított technikai eszközöket adtak el, csökkentették a honvédség létszámát és az utolsó katonai középiskolát is bezárták.

A miniszter kitért a Vadai Ágnes DK-s képviselő által minap ismertetett baloldali honvédelmi programra is. Benkő Tibor több pontot is felsorolt, amelyet a baloldal kormányra kerülése esetén bevezetne, holott azok már évek óta léteznek. Ilyen például a lakhatási támogatás, az egészségkárosodási támogatás vagy a kibervédelmi képesség is –  mutatott rá.

(MTI)

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább