Külföld

Belga sajtó: Görögország és Magyarország blokkolta az EU 11. oroszellenes szankciós csomagját

Görögország és Magyarország az EU Állandó Képviselőinek Bizottságának ülésén megakadályozta az Oroszország elleni 11. brüsszeli szankciócsomag legújabb tervezetét – jelentette a belga RTBF televízió.
Budapest és Athén azt követeli, hogy számos vállalatot vegyenek le a listáról, amelyek az EU szerint támogatják Oroszországot a nyugati szankciók kijátszására irányuló erőfeszítéseit.

A tévécsatorna szerint ugyanakkor az uniós országoknak nincsenek rendszerszintű kifogásaik az Európai Bizottság által előterjesztett szankciók legújabb csomagjával szemben.

Korábban a Politico című amerikai lap európai kiadása saját forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a szankciók megvitatását egy héttel, június 14-re halasztották.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Josep Borrell, az EU külpolitikai vezetője májusban ismételten bejelentette, hogy a 11. csomag a szankciók végrehajtási mechanizmusainak szigorítására összpontosítana annak a kampánynak a részeként, amelynek célja, hogy meggátolja Oroszországnak a szankciós blokád kijátszására irányuló erőfeszítéseit. Az uniós tisztviselők szerint szankciókat kell bevezetni a harmadik országok azon vállalatai ellen, amelyek szankcionált árukat újra-exportálnak Oroszországba.

Május végén több európai média és diplomáciai forrás arról számolt be, hogy az EB eredeti szankciótervezetét elutasították és felülvizsgálatra visszaküldték az uniós tagállamok, amelyek attól tartanak, hogy az ilyen intézkedések csak az EU elszigetelését szolgálják a világban.

A Politico csütörtökön Jim O’Brient, az amerikai külügyminisztérium szankciókat koordináló hivatalának vezetőjét is idézte, aki kijelentette, hogy az Oroszországba irányuló mikrocsip- és kulcsfontosságú elektronikai alkatrész-szállítmányok már visszatértek az ukrajnai különleges katonai művelet kezdete előtti szintre, annak ellenére, hogy a nyugatiak szankciókkal próbálják megakadályozni azokat. A lap megjegyezte, hogy Oroszország javítja képességét a nyugati szankciók kivédésére.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább