Kiemelt Külföld

Beismerték: az ukrán titkosszolgálat végezte ki Kijev megmentőjét

A hírszerzés főigazgatóságának vezetője, Kijlo Budanov elmondta, hogy a katonai hírszerzés tisztjét, Denisz Kirejevet, akit a biztonsági szolgálat (ukrán kémelhárítás, SZBU) árulónak nevezett, az SZBU autójában ölték meg

– írja az Ukrajinszka Pravda, amit az Index szemlézett.

Budanov a Szvoboda rádiónak adott interjújában úgy fogalmazott, hogy

„hírszerzés vezetőjeként biztos vagyok benne, hogy Kirejev, aki nekünk dolgozott, nem volt orosz kém. Úgy tudom, hogy Kirejev az SZBU autójában halt meg. Ez a tény rögzítve van a nyomozati anyagokban. Minden mást az Állami Nyomozó Iroda vizsgál. Nem vagyok felhatalmazva arra, hogy ezt az információt kommentáljam. Az viszont, hogy ebben az autóban ölték meg az SZBU ügynökei, az tény.”

Budanov elmondta, hogy nem számított ilyen akcióra az SZBU részéről egy főállású hírszerzővel szemben. Azt is közölte, hogy Kirejevről beszélgetett az SZBU akkori vezetőjével, Ivan Bakanovval, és ő „nem igazán tudott magyarázatot adni”.

„Úgy vélem, hogy ez az ügy sokkal mélyebb. A véleményemet azonban megtartom magamnak. Csak a tényeket értékeljük”

− fogalmazott.

 

Kirejevnek köszönhető, hogy az oroszok nem tudták elfoglalni Kijevet

Az azóta megölt ukrán politikus és bankár, Denyisz Kirejev figyelmeztette az ukrán hírszerzést a háború kezdete előtt az orosz támadás terveiről.

A háború elején Kirejev az ukrán békedelegációnak is tagja volt, azonban az ukrán titkosszolgálat március elején megölte. Mint utóbb kiderült Kirejevről, kettős ügynök volt, és akkor halt meg, amikor (orosz kémként gyanúsítva) el akarták fogni. Az ukrán hírszerzés legutóbb már hősi halottként emlegette őt, és az is kiderült, hogy jó kapcsolatai voltak az orosz felső vezetéssel, amelynek köszönhetően rálátott a háborús tervekre is.

Most a The Wall Street Journal közölt újabb információkat arról, hogy milyen szerepe volt az ukrán politikusnak a háború előtti napokban. A lapnak az ukrán katonai hírszerzés vezetője, Kirilo Budanov mondta el, hogy Kirejev figyelmeztette őt február 23-án, egy nappal a háború kezdete előtt arra, hogy Putyin kiadta a parancsot a támadás megindítására.

Budanov szerint a Kirejevtől kapott információ tette lehetővé, hogy alig néhány órával a támadás kezdete előtt megkezdjék a csapataik átcsoportosítását, és ezáltal hatékonyabban tudjanak védekezni a kritikus pontokon. Többek közt ennek is köszönhető, hogy sikerült megakadályozniuk az orosz villámháborús terv megvalósítását, és azt, hogy az oroszok elfoglalják Kijevet.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább