Külföld

Befagyasztott a román bérek: spontán munkabeszüntetés kezdődött a vasúti társaságnál

Spontán munkabeszüntetés kezdődött hétfőn a román állami vasúti társaságnál (CFR), miután a kormány pénteki ülésén befagyasztotta 2022-re a közalkalmazottak bérét az egészségügyi dolgozók és a tanárok kivételével.

A román vasutassztrájk miatt szünetel a határátléptetés a biharkeresztesi és a nyírábrányi átkelőhelyeken.

A sztrájkot a mozdonyszerelők kezdték, majd a pályakarbantartók is beszüntették a munkát. A Mediafax hírügynökség szerint hétfő délben a bukaresti Északi pályaduvarról már indultak személyvonatok. A hírtelevíziók helyszíni tudósításai szerint az ország különböző pályaudvarain veszteglő szerelvények utasai körében teljes a bizonytalanság, bejelentettlen munkabeszüntetéséről lévén szó, senki sem tudja tájékoztatni őket, mire számíthatnak.

A Mediafax hírügynökség Rodrigo Maxim szakszervezeti vezetőt idézve azt írta: a 47 ezer vasutas közül mintegy 1500 szüntette be a munkát, miután immár harmadszor halasztották el a vasutasok jogállásáról szóló, jelentős béremeléseket előirányzó törvény hatályba lépését. A jogszabályt 2022 áprilisától kellett volna alkalmazni, a pénteken elfogadott sürgősségi kormányrendelet azonban azt 2023 január 1-jére tolta.

A vasutasok arra panaszkodnak, hogy miközben Európában mindenütt a környezetkímélő közlekedés jövőjét látják a vasútban és fejlesztik a vasúti közlekedést, Romániában “romokban hever” az ágazat, a vasutasok többségének bére pedig egyáltalán nem nevezhető “vonzónak”, a minimálbér január elsejétől következő emelése folytán a bérskála aljára került.

Sorin Grindeanu, a közlekedési tárcát vezető szociáldemokrata miniszterelnök-helyettes hétfőn azt mondta: nem ő tett felelőtlen ígéreteket a vasutasoknak, de tudomásul kell venni, hogy az ágazat jelenlegi állapotában ráfizetéses, Románia pedig a nemzeti helyreállítási tervben – az uniós helyreállítási alapból számára elkülönített csaknem 30 milliárd euró lehívásának feltételeként – kötelezettséget vállalt az Európai Bizottság előtt, hogy növeli a CFR hatékonyságát és fenntarthatóvá teszi a vasút működését. A tárcavezető mindazonáltal nem zárkózott el attól, hogy a szakszervezetekkel tárgyaljon, de leszögezte: nem fog betarthatatlan ígéreteket tenni.

A CFR közleménye szerint hétfő délig 30 személyszállító vonat közlekedését érintette a sztrájk.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább