Külföld

Bécsben akart robbantani az Iszlám Állam

Az osztrák államvédelmi szolgálat leleplezte és felszámolta az Iszlám Állam (ISIS) egyik „alvó sejtjét”, melynek tagjai robbantásos merényletekre készültek európai tömegrendezvényeken, köztük az áprilisi Bécsi Maratonon. Az iraki születésű, Ausztriába a 2015-ös migránshullám idején beengedett ISIS-hívek így kívántak bosszút állni volt vezetőjük, Abu Ibrahim al-Hasiminak a haláláért – jelentette kedden a Kronen Zeitung.
Az osztrák Szövetségi Alkotmányvédelmi és Terrorelhárítási Hivatal (BVT) és a rendőrségi hírszerző szolgálat (DSN) nyomozóinak – az európai nyomozóhatósággal együttműködve – sikerült lokalizálni és ártalmatlanná tenni egy rendkívül veszélyes iszlamista sejtet, amely merényletek elkövetésére készült – számolt be kedden az osztrák Kronen Zeitung online kiadására hivatkozva a hirado.hu.

A dzsihádisták egyik célpontja az április végén megrendezett bécsi maraton volt, amelyen közel hatezer futó vett részt. Az ISIS ausztriai hívei a „bostoni merénylők” mintáját követve akartak hasonló robbantásos merényletet végrehajtani.

Az iraki állampolgárókból álló öttagú csoport tagjai – akik közül négyen már másik országban élnek – tapasztalt vezetőnek számítottak az Iszlám Állam fénykorából.

Az osztrák terrorelhárítás listájának élén az egyik iraki ISIS-vezér állt, aki védett státuszt élvezett, mivel férfi a 2015-ös migránshullám idején érkezett Ausztriába – számolt be a Krone.at.

Robbantás a Boston Marathonon – Házi készítésű bomba robbant 2013. április 15-én, a bostoni maratoni futóverseny céljának közelében, három ember halálát okozva és megsebesítve 260 embert. A két főzőedénybe rejtett, saját készítésű pokolgépet az utcán lévő kukákban helyezték el a merénylők.

A robbanószerkezetekbe csapágygolyókat és fémdarabokat is elhelyeztek, ami rendkívül súlyos sérüléseket okozott. A rendőrség kiderítette, hogy a merényletet egy, az Egyesült Államokban élő testvérpár készítette elő, akik több szálon kötődtek az Iszlám Állam terrorszervezethez.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább