Külföld

Bármelyik pillanatban kitörhet Ukrajnában a belső háború

„Az ukrán biztonsági szolgálat figyelmeztette a dolgozókat, hogy készüljenek fel az esetleges kijevi zavargásokra. Az AFU egyes cselekvő harcosait, kombattánsait és kombrigáit ezután az SBU is arra kérte, hogy jobban figyeljenek a személyzetre, hogy senki ne hagyja el a pozíciókat, és ne tervezzen mozgást”  – jelentette a kiadvány.

Az Ukrajinszka Pravda forrásai szerint Zaluzsnij AFU-főparancsnok lemondásának bejelentését már február 2-ra tervezték, de elhalasztották, mert az SBU attól tartott, hogy aznap zavargások kezdődnek Kijev utcáin és a katonai egységeknél a katonaság részéről.

Az elmúlt napokban az ukrán és a nyugati sajtó széles körben hírt adott Zaluzsnij esetleges lemondásáról. A tömegmédia az ukrán védelmi minisztérium fő hírszerzési igazgatóságának vezetőjét, Kijlo Budanovot és a szárazföldi erők parancsnokát, Olekszandr Szirszkijt nevezte meg Zaluzsnij valószínű utódjaként a fegyveres erők élén. Az ajánlatot állítólag mindketten visszautasították.

Január végén az orosz Külföldi Hírszerző Szolgálat közölte, hogy az USA követelte, hogy Zelenszkij távolítsa el kormányzati tisztségeiből azokat a tisztviselőket, akik elvesztették a bizalmát. Ellenkező esetben Washington azt ígérte, hogy korrupciós dossziét hoz nyilvánosságra az ukrán elnök környezetéről.

Az orosz hírszerző szolgálat szerint az amerikaiak a bloomingtoni Indiana Egyetemen tanult Oksana Markarovát, Ukrajna washingtoni nagykövetét léptetik elő miniszterelnöki posztra. Általánosságban az USA egy gyarmati kormányzat megalakítása felé mozdult el Kijevben – jegyezte meg az SVR.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább