Belföld

Bangóné: Nem mindenki játszik kormányváltásra az ellenzékben

Bangóné Borbély Ildikó az MSZP bukott politikusa az Indexnek adott interjújában kifejtette, hogy más ellenzéki politikusoknak is gondok vannak a diplomájuk körül.

Én vállaltam a felelősséget, a momentumos Hajnal Miklós viszont nem.

„Csak nem azt állítja, hogy más ellenzéki politikusoknak is gondok vannak a diplomájuk körül? Kiről van szó?

Nem szeretnék neveket mondani, de annyit mondhatok, hogy nem csak én tudok róla, hogy vannak ilyen ügyek.

Legalább annyit áruljon el, hogy szintén parlamenti képviselő-e az illető vagy illetők.

Hallomás alapján van ilyen is, meg olyan is!

Arra, amit most elmondott, biztosan azt fogják reagálni, hogy megsértődött, és ezért másokat is szeretne besározni. Nem gondolja, hogy lehet egy ilyen olvasata mindennek?

Azt viselem nehezen, hogy nem egyforma mércével mérnek. A szocialista pártot most még az ellenzéki szövetségen belül is mindenki gyengíteni akarja. Azt is ki merném jelenteni, hogy nem mindenki játszik kormányváltásra. Természetesen minden párt részéről vannak helyezkedések ilyenkor. Ez a Magyar Szocialista Párt és minden párt esetében így van. Felmerülhet a kérdés, hogy ha eddig nem derült ki, hogy nincs diplomám, miért pont most történt ez meg. Vajon rajtam vagy a Szocialista Párton akartak-e ütni egyet? Az elmúlt napok eseményeit figyelve egyértelműen kijelenthető, hogy az MSZP-re mért ütések elég tudatosak.

Úgy gondolja, a szocialistákat akarták valakik gyengíteni az ön lebuktatásával?

Egy kicsit már eltávolodva a politikától azt mondhatnám, bármilyen ügy is jön ki most az ellenzék oldaláról, nagyon össze kellene zárnunk, mert a választók is ezt az egységet várják el tőlünk. Ezzel szemben nem azt látom, hogy megvédenénk egymást, hanem azt, hogy egyesek örülnek annak, ha sikerül valakit kipöckölni. Pedig a választók egységet és kormányváltást szeretnének.

Arról mit gondol, hogy az önéhez hasonló ügybe keveredő Hajnal Miklós egyéni jelöltként indulhat a XII. kerületben?

Az én esetemben nem volt kérdés, hogy vállalom a felelősséget azért, ami történt. Az viszont bánt, hogy miután én egyből kiléptem, a politikai közösségemből nem cáfolták azokat a tudósításokat, amelyek szerint a párt eltávolított engem. Azért mondtam le egyből, hogy a politikai közösségemről levegyem a terhet. Én magam tettem meg ezt a lépést, és jeleztem, hogy nem kívánok rajta lenni a párt listáján. Rosszulesett, hogy a mai napig nem mondta ki senki a sajtóban az MSZP-ből, hogy nem kirúgtak, hiszen már nem is voltam a párt tagja, mire ez megtörténhetett volna. Az ellenzéki pártok felállítottak egy etikai kódexet. Hajnal Miklóssal kapcsolatban pedig csak azt tudom mondani, hogy ez az etikai kódex valakire vonatkozik, valakire pedig nem. Mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy mi fér bele a későbbi politikai élete szempontjából, és mi nem. A Momentum és Hajnal Miklós úgy döntöttek, hogy nem vállalják az ő hasonló ügyének a következményeit. Én az első perctől kezdve vállaltam a felelősséget, és azt gondolom, hogy Hajnal Miklósnak is vállalnia kellene. Ha valami az egyik pártra vonatkozik, akkor a másik párt képviselőire és jelöltjeire is vonatkoznia kell.

Arról mit gondol, hogy az ön ügye után több szocialista politikussal szemben is korrupciós vádak fogalmazódtak meg az elmúlt napokban?

Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy amikor kampány van, jól láthatóan fokozottabban jelennek meg korrupció gyanújáról szóló hírek. Az én ügyemet semmiképpen sem hasonlítanám össze egy feltételezett bűncselekménnyel. Az ártatlanság vélelme mindenkit megillet: Horváth Csabát, Tóth Csabát, Molnár Zsoltot vagy Baja Ferencet is. Hadházy Ákosnak megjelent egy Facebook-bejegyzése, amelyben felszólította Horváth Csabát és Molnár Zsoltot, hogy lépjenek vissza a közös listáról. Felhívnám rá Hadházy Ákos figyelmét, hogy az ellenzék etikai kódexe minden pártra vonatkozik, és ennek értelmében akkor nem lenne helye a listán sem a momentumos Cseh Katalinnak, sem az olyan DK-s politikusoknak, mint Czeglédy Csaba, Ráczné Földi Judit vagy éppen Gréczy Zsolt.

Ha felállítunk egy követelményrendszert arról, hogy a képviselőknek minek kell megfelelniük, akkor ennek mindenkire vonatkoznia kell. Beleértve Hadházy Ákost is. Miközben Hadházy Ákos felszólítja az MSZP képviselőjelöltjeit, hogy lépjenek vissza, és ne terheljék tovább a közös listát, nem kerülhetjük el, hogy ez nem csak a Magyar Szocialista Pártot kell érintse. Ezen logika szerint fel kellene szólítania erre a többi képviselőt, köztük saját magát is. Tudvalevő: ha nyer az ellenzék a választáson, Hadházy Ákos lesz a korrupció feltárásáért felelős tárca nélküli miniszter. Pedig ellene is vannak eljárások.”

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább