Sport

Az egész baloldal magasról tesz a pénzügyi szabályokra

A baloldal egyik kedvenc elfoglaltsága találgatni és kritizálni, hogy az Orbán-kormány hogyan bánik a pénzügyeivel. Azonban a megmondó pártok nagyja megbukott az Állami Számvevőszék vizsgálatán, mivel tesznek a pénzügyi szabályokra. Legutoljára a Magyar Kétfarkú Kutya Párt bukott el, de az igazi nagy törvénysértést a DK vitte végre, akik 2013 óta nem tartják be az előírásokat, a Jobbik pedig a Gyurcsány-párthoz hasonlóan alapítása óta magasról tesz a törvényre.

Elmarasztalta az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) alapítványaként működő Savköpő Menyét Alapítványt – derült ki a napokban az ÁSZ közleményéből. Ennek alapján a beszédes nevű alapítvány gazdálkodása 2018–2019 között törvénybe ütközött. A párt által három éve létrehozott alapítvány a költségvetésből 2018-ban 8,1 millió, 2019-ben pedig 41,3 millió forint állami támogatást kapott. Az ÁSZ közlése alapján az alapítvány nem alkotta meg gazdálkodásának belső szabályait. A vizsgált időszakban az MKKP alapítványa nem rendelkezett a törvény szerinti számviteli politikával, nem biztosította a közpénzekkel való ellenőrizhető, elszámoltatható és átlátható gazdálkodás feltételeit. A formáció a beszámolási kötelezettségét sem teljesítette, továbbá nem rendelkezett számviteli beszámolóval, valamint nem készítette el a tevékenységéről szóló éves jelentést sem. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt ezzel csatlakozott azon baloldali pártok társaságához, amelyek gazdálkodását évről évre szabálytalannak minősítette a számvevőszék. Legutóbb a Momentumnál állapítottak meg szabálytalanságot, szintén a 2018–2019-es időszakban történt gazdálkodásról – emlékeztet a Magyar Nemzet. Fekete-Győr András hiába kampányol az átláthatóság mellett, ha a számvevőszék 2019 februárjában megállapította, hogy a párt nem tudott a törvényeknek megfelelően elszámolni a 2018-as országgyűlési választási kampányra kapott nagyjából félmilliárd forint elköltésével. Az ÁSZ ezt követően feljelentést tett, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pedig nyomozást indított költségvetési csalás bűntettének gyanúja miatt. A Mandiner nemrég beszámolt róla, hogy a parlamenten kívüli balliberális formáció elküldte a törvényes elszámolásánál talált problémák kijavítására vonatkozó intézkedési tervét. Az ÁSZ ezt követően közölte, a dokumentum tényleges kidolgozásával a Momentum gyakorlatilag elismeri, hogy jogosak az ellenőrző szerv észrevételei.

 

 

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább