Külföld

Balogát kitiltották az EU-ból és az újabb magyarellenes akciók miatt is büntetőeljárás indulhat

A KMKSZ jogi lépéseket tesz az elmúlt héten a munkácsi járásban történt zászló és magyar felirat eltávolítások miatt – jelentette ki Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke a Kossuth Rádióban. Információink szerint a magyar politikusok az ukrán hatóságokhoz, ügyészséghez fordulhatnak, akárcsak a munkácsi turul eltávolítása után. Egyes ukrán portálokon még decemberben jelent meg rövid hír arról, hogy büntetőeljárás zajlik Viktor Baloga ellen a munkácsi tanács ülésén történtek miatt. A PestiSrácok.hu megtudta, hogy a magyargyűlölettől hírhedt ukrán oligarchát, parlamenti képviselőt a közelmúltban kitiltották az Európai Unió területéről. Baloga ezzel csak akkor szembesült, amikor ausztriai síelésre indult volna a családdal, és a határon visszafordították.

Kárpátalján szintet lépett az elmúlt években is fel-fellobbanó magyarellenesség. Bár egyelőre a magyartalanító akciók kifejezetten a munkácsi járásra, vagyis a Baloga-klán territóriumára korlátozódnak, az mindenképp elgondolkoztató, miért tűri a magyar-ukrán kapcsolatokat naponta mérgező politikai ámokfutást Kijev.

Ahogy arról beszámoltunk, a munkácsi vár ormáról levágott turulmadár után a múlt héten magyar nemzeti jelképek ellen újabb hadüzenetet indítottak. Munkácson illetve a munkácsi tanácshoz területileg tartozó munkácsi kistérség két településén, a színmagyar Dercenben és Fornoson minden intézményről közterület-felügyelők vetették le a magyar zászlókat és a magyar feliratokat, táblákat, valamilyen helyi rendeletre hivatkozva. Nem kímélték még a Munkácsi Futball Akadémiát sem, amelyet a magyar állam épített és finanszírozza fenntartását. Megtudtuk, hogy az akadémia dolgozóit besorozással fenyegették, ha nem engedelmeskednek. Így végül még a címert is levették, csak mert abban magyarul szerepelt a Munkács szó.

De nem csak zászlókat és táblákat vetettek le, magyar intézmények köztiszteletben álló magyar vezetőit is eltávolították. A munkácsi magyar gimnázium igazgatóját, aki 17 éve vezeti az intézményt, annak ellenére, hogy a megbízása 2024-ig szól. Az utólagos indoklás szerint azért küldték el, mert  nyugdíjas korú.

Schink István eddig nem nyilatkozott – de hozzá közeli forrásokból úgy tudjuk, nem hagyja ennyiben a dolgot és jogi lépéseket tett. A zászlók és táblák kapcsán ugyanezt teszi a KMKSZ. Erről Brenzovics László elnök beszélt a Kossuth Rádióban.

Szerintünk indokolatlanok voltak ezek az intézkedések, amit a Munkácsi Kistérségi Tanács foganatosított ezekkel az emberekkel kapcsolatban, illetve a zászlókkal kapcsolatban. Az általunk bírált kisebbségi törvény sem tartalmaz olyan intézkedéseket, amelyek nem engedélyezték volna a nemzeti szimbólumoknak a használatát. Nem beszélve arról, hogy akik ezeket az intézményeket vezették, nagyon elismert emberek a munkácsi kistérségben

-fogalmazott a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke.

A jogi lépések konkrétan büntető feljelentést jelenthetnek, ami nem az első lesz a magyarellenes akciók miatt az utóbbi időben. A munkácsi turulszobor levágása miatt úgy tudjuk, meg is indult a nyomozás. A szobor eltávolítása úgy történt meg, hogy a munkácsi tanács tagjainak többsége egyértelműen tiltakozott ez ellen, végrehajtói bizottsági döntéssel próbálták alátámasztani a pusztítást, úgy hogy még az online végrehajtói bizottsági ülésre is utólag tolták be ezt a napirendi pontot.

Egy-két bátrabb ukrán portál decemberben írta meg, hogy Viktor Baloga ezúttal bajban van. Áprilisi akciója miatt, amikor önkényesen fellépve erőszakkal akadályozta az ellenzéki munkácsi tanácsi képviselőket, hogy belépjenek a tanácsterembe, sőt egyikük kezéből papírokat is kitépett, büntetőeljárást indított az ukrán főügyészség.

A képviselők munkájának akadályozása miatt az ukrán hatályos jogszabályok alapján akár fél év börtönbüntetésre is ítélhetik.

ehhez hozzáadjuk, hogy a munkácsi turul ügyében is elindult a nyomozás, ami szintén Viktor Balogára üthet vissza, nem meglepő, hogy már vannak következményei az ámokfutásnak.

Mint megtudtuk, múlt év végén, néhány héttel a turuldöntés után Magyarország és az Európai Unió is kitiltotta Viktor Balogát. 

Helyiek ott jártunkkor azt mondták, a politikus csak nemrég tudta meg a rá kiszabott szankciót, amikor az egész családot felpakolva Ausztriába indultak síelni, hátrahagyva a háború zaját. A famíliát ugyanis megfordították már az ukrán-magyar határon. Azt beszélik, onnan hazatérve adta ki a parancsot a további magyartalanításra, amelyben néhány csatlósa némán támogatja.

Forrás: Pesti Srácok, Füssy Angéla

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább