Külföld

Azerbajdzsán győzelmet hirdetett, Hegyi-Karabah megadta magát

Azerbajdzsán szerdán győzelmet hirdetett a Hegyi-Karabah elleni egynapos katonai támadás után, amelynek során Baku tüzérségi tűzzel lőtte az örmény ellenőrzésű régiót.

A Hegyi-Karabah örmény vezetése szerda reggel tűzszünetben állapodott meg, hogy megakadályozzák a további vérontást, miközben az azerbajdzsáni erők jelentős előrelépést tettek a térségben – írja a Politico.

Az egyezséget a Hegyi-Karabahban állomásozó orosz békefenntartók közvetítésével sikerült megkötni.

Ennek értelmében ki kell vonni a térségből az örmény katonai egységeket és felszereléseket, valamint le kell fegyverezni a helyi védelmi erőket – közölték tisztségviselők.

Az azerbajdzsáni védelmi minisztérium szerint a karabahi örmény fél beleegyezett, hogy „leteszik a fegyvert, elhagyják harcálláspontjaikat és katonai állásaikat, és teljesen lefegyverzik magukat. Az örmény fegyveres erők egységei elhagyják Azerbajdzsán területeit, az illegális örmény fegyveres csoportokat feloszlatják”.

„A jelenlegi helyzetben a nemzetközi közösségnek a háború befejezése és a helyzet megoldása irányába tett lépései elégtelenek. Ezt figyelembe véve az Arcah Köztársaság hatóságai elfogadják az orosz békefenntartó kontingens parancsnokságának javaslatát a tűzszünetre vonatkozóan” – közölte a hegyi-karabahi elnöki hivatal.

 

 

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább