Kiemelt Külföld

Az USA speciális alakulatokat vetne be Ukrajnában 2024-től

A Pentagon ismét speciális alakulatokat küldene Ukrajnába, akik korábban szigorúan titkos program keretében tevékenykedtek az országban

– írja a The Washington Post.

Az orosz–ukrán háború kirobbanásával Washington felfüggesztette az Ukrajnában futó, úgynevezett 1202-es programját, lévén ilyen speciális csapatok nem használhatók „hagyományos fegyveres konfliktus esetén” a jelenlegi szabályozás szerint.

Az amerikai védelmi minisztérium egy javaslaton dolgozik, amelynek kongresszusi elfogadását követően, 2024-től visszatérnének az amerikai speciális műveleti csapatok – kommandósok és hírszerzők – Ukrajnába – hívta fel a figyelmet a Pentagon terveire a The Washington Post amerikai napilap.

A háború kirobbanása előtt az amerikai csapatok feladata ukrán felderítők/kommandósok kiképzése volt, illetve információs hadviselés – megfogalmazásuk szerint „az orosz propaganda megcáfolása”.

A katonai tisztviselők alig várják, hogy újraindítsák ezeket a tevékenységeket Ukrajnában, hogy a nehezen megszerzett kapcsolatok ne vesszenek el a háború előrehaladtával – mondta Mark Schwartz nyugalmazott, háromcsillagos tábornok, aki a programok 2018-as kezdetekor az Egyesült Államok különleges műveleteit vezette Európában.

A lap megjegyzi, hogy számos kritikusa van a tervnek, mivel a tevékenységek újraindításával az Egyesült Államok szinte közvetlen szerepet töltene be az ukrajnai háborúban. Több ellenző is azzal érvel, hogy Oroszország provokációként értelmezheti a programok újraaktiválását, és a háború eszkalációjához vezethet.

„Ami felderítő küldetésnek indul, az gyorsan átfordulhat közvetlen harcba”

– fejezte ki aggodalmát a lapnak egy neve elhallgatását kérő tisztviselő.

 

 

 

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább