Külföld

Az uniós ügyészek vizsgálatot indítanak Ursula von der Leyen ellen

Az uniós ügyészség vizsgálatot indított Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) vezetője ellen a Pfizer cégtől vásárolt koronavírus elleni vakcinák ügyében – írta Politico információi alapján az eadaily.com.

Mint kiderült, a nyomozás már több hónapja folyik. Az ügyészek a von der Leyen és Albert Burla, a gyógyszergyár vezérigazgatója közötti tárgyalások iránt érdeklődnek a Pfizer-vakcinák megvásárlásáról. Az ügyészek „állami funkciókba való beavatkozás, SMS-üzenetek törlése, korrupció és összeférhetetlenség” tényállását vizsgálják.

Azonban hivatalos vádemelés Ursula von der Leyen még nem emeltek.

A kiadvány két forrása szerint Magyarország is csatlakozott az ügyhöz, és feljelentést tett von der Leyennek az oltóanyagokkal kapcsolatos tárgyalásokban játszott szerepével kapcsolatban. A lap emlékeztetett arra, hogy Lengyelország 2023-ban hasonló panaszt nyújtott be, de azt Donald Tusk miniszterelnök kormányának hatalomra kerülése után visszavonta.

Mint ismeretes, 2021 eleje óta az Európai Bizottság az EU nevében hat nyugati gyártóval kötött egy sor szerződést több mint hárommilliárd adag koronavírus elleni vakcina 2024-ig történő szállítására. Az első szerződést a Pfizerrel írták alá. Sőt, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság vezetője még azelőtt megállapodott a cég vezetésével, hogy a vakcina klinikai vizsgálatai befejeződtek volna. A nyilvános megkeresések ellenére az Európai Bizottság nem volt hajlandó nyilvánosságra hozni a levelezést, arra hivatkozva, hogy az „véletlenül elveszett”.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább