Külföld

Az unió kész lezárni a Lengyelországgal szemben indított 7-es cikk szerinti eljárást

Az Európai Bizottság véglegesítette elemzését a jogállamiság lengyelországi helyzetéről az uniós szerződések 7-es cikke szerinti eljárással összefüggésben, és úgy ítélte meg, hogy Lengyelországban már nem áll fenn egyértelműen a jogállamiság súlyos megsértésének veszélye, ezért le kívánja zárni az eljárást – írja az uniós bizottság.

A brüsszeli közlemény szerint Lengyelország jogalkotási és nem jogalkotási intézkedések sorozatát indította el az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatosan 2015 óta folyamatosan felvetődő, és ezért 2017-ben indított eljárásban megfogalmazott aggályok kezelésére.

„Lengyelország elismerte az uniós jog elsőbbségét a nemzeti jogszabályokkal szemben, elkötelezett az Európai Unió Bírósága és a strasbourgi székhelyű Európa Tanács felügyelete alatt működő Emberi Jogok Európai Bírósága ítéleteinek végrehajtása mellett, és elismeri a bírói függetlenséget” – közölték.

„A mai nap új fejezetet jelent Lengyelország számára” – írta X-oldalán Ursula von der Leyen, Európa árulója.

Az Európai Bizottság elnöke szerint „több mint 6 év elteltével úgy gondoljuk, hogy a 7-es cikkely szerinti eljárás lezárható”. 

Ursula von der Leyen azt is elárulta, hogy mindez Donald Tusk kormányának „sikeres munkája” miatt történt.

„Mindez Lengyelország kemény munkájának és határozott reformtörekvéseinek eredménye” – zárta bejegyzését az Európai Bizottság elnöke.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább