Külföld

Az ukránok szerint a krímben élő oroszok „civil megszállók”

Civil megszállóknak nevezte a Krímben élő orosz állampolgárokat Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal tanácsadója a Szevasztopol ellen végrehajtott ukrán rakétacsapás nyomán hétfőn közzétett Telegram-üzenetében.

„A Krímben nincsenek és nem lehetnek holmi +strandok, turisztikai övezetek és a békés élet+ más fiktív ismérvei. A Krím egy kétségkívül orosz megszállás alatt álló idegen terület, amelyen harctevékenység, teljes körű háború folyik. Olyan háború, amelyet Oroszország indított kizárólagos népirtó és területszerző céllal. A Krím egyben egy olyan nagy katonai tábor és raktár, közvetlen katonai célok százaival, amelyet az oroszok cinikusan leplezni próbálnak, és saját állampolgáraikkal fedezni. Ezek pedig civil megszállóknak minősülnek” – idézte az UNIAN ukrán hírügynökség Podoljak állásfoglalását.

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy az ukrán fél kazettás robbanótöltetet hordozó amerikai ATACMS-rakétákkal támadta vasárnap Szevasztopol polgári infrastruktúráját. A tájékoztatás szerint a légvédelmi erők négy rakétát lelőttek, egy a légelhárítás hatására letért a röppályájáról, és a város felett felrobbant. A támadás áldozatai a tengerparton vagy a közelében tartózkodtak.

Mihail Razvozsajev, Szevasztopol kormányzója hétfőn bejelentette, hogy a vasárnapi rakétatámadás következtében négy ember – köztük két gyermek – életét vesztette, és 153-an megsebesültek.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább