Külföld

Az ukrán kormányfő közölte, hogy mekkora összegre van szükségük Ukrajna fenntartásához

Denisz Smihal ukrán kormányfő közölte, mekkora összegre van szüksége az országnak ahhoz, hogy működőképes maradjon, fedezni tudják az állami büdzsé hiányát.

A rezsim miniszterelnöke szerint Ukrajnának 2024-ben mintegy 42 milliárd dollár külföldi támogatásra van szüksége.

Az idén ezeknek a támogatásoknak köszönhetően sikerült stabilizálni az ország helyzetét. A büdzsé idei hiánya a GDP mintegy 20 százalékát teszi ki, jövőre előreláthatólag 21 százalékra fog nőni a hiány.

Ennek fedezésére elengedhetetlenül szükséges a külföld támogatása, mondta Smihal.

Hozzátéve, hogy csak így lesz képes a kormány az alapvető szociális feladatainak ellátására, mint a nyugdíjak folyósítása, az orvosok, a tanárok bérének kifizetésére.

Ugyanakkor kissé más összeget nevezett meg a pénzügyi tárca vezetője. Szerhij Marcsenko szerint jövő évben az ukrán költségvetési hiány eléri majd a 42,9 milliárd dollárt.

A 2024-re szóló költségvetési terv szerint az ukrán kormány egyebek között 25 milliárd dollárra számít az USA-tól, további 5,4 milliárdot remél az IMF-től és 9 milliárdot az EU-tól.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább