Belföld

Az ukrán határra vonulnak a magyar gazdák

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ), valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szervezésében 2024. február 9-én pénteken gazdatüntetés lesz a záhonyi magyar–ukrán határátkelőhelyen – közölte a két szervezet.

Mint írják: az Európai Bizottság újabb egy évvel meghosszabbítaná az ukrán termékek korlátlan importját, ami ellen fel kell emelniük a szavukat.

A MAGOSZ és a NAK ezt határozottan elutasítja, és minden eszközzel fellép Brüsszel romboló intézkedésével szemben! – közölték.

Ez a két szervezet az Európai Unióban elsőként jelezte, hogy az ukrán árukkal kapcsolatos átgondolatlan brüsszeli döntés az EU egész mezőgazdaságát tönkreteszi és ellehetetleníti a gazdákat, de veszélyt jelentenek a vásárlókra is.

Az ellenőrizetlen minőségű, tiltott vegyszerekkel kezelt, gmo-s termékek ugyanis nemcsak a fogyasztókra nézve jelenthetnek veszélyt, hanem az uniós mezőgazdaságra is – jelezték, majd úgy folytatták: amennyiben ezt a tisztességtelen versenyt továbbra is fenntartja az Európai Bizottság, az az európai – köztük a magyar – gazdák tömeges csődjét okozza.

Támogatjuk a nyugat-európai gazdálkodók követeléseit, akiket Brüsszelen túl a saját kormányaik intézkedései is sújtanak – közölték.

A magyar kormány fenntartja a behozatali tilalmat, így megvédve a fogyasztókat és a gazdákat, de ez az unió más országaiban nem így van. 

Jakab István országgyűlési képviselő, a MAGOSZ elnöke elmondta:

„Magyarországon olyan adórendszer van, amely egyedi módon védi a családi gazdaságokat és az őstermelőket. Úgy fogalmazott: a hazai gazdákat és az őket képviselő szövetségeket is aggasztja a hatástanulmányok nélkül elfogadott Green deal és a Farm to Fork program.”

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább