Külföld

Az ukrán egyház betiltja az orosz nyelvű imákat

A kijevi ikonikus Pecserszk Lavrában mostantól ukránul kell elmondani az imákat – közölte vasárnap a nemrég alakult Ukrán Ortodox Egyház (OCU) vezetője. A történelmi kolostort a közelmúltig a kanonikus ukrán ortodox egyházhoz (UOC) tartozó szerzetesek foglalták el − írja a ma.hu.

A kolostor a közelmúltban az UOC és az ukrán kormány közötti patthelyzet középpontjába került. A Kijev által támogatott egyház most azt tervezi, hogy az ortodox húsvéti ünnepek alatt a Lavrában tartanak majd imákat.

Kijev még 2022. december 2-án jegyezte be a Lavrát OCU-kolostorként, azon a napon, amikor Vlagyimir Zelenszkij elnök megtiltotta minden, Oroszországgal „kapcsolatban álló” vallási szervezet működését Ukrajnában.

Az UOC szerzetesei egészen a közelmúltig a kolostorban éltek. Március végén Kijev felmondta az ukrán hatóságok és az UOC közötti bérleti szerződést, amely lehetővé tette, hogy a szerzetesek a Lavrában éljenek. A szerzetesek nem voltak hajlandók elhagyni a kolostort, és panaszt nyújtottak be a kijevi bírósághoz a döntés ellen. Ügyük tárgyalására a tervek szerint április folyamán kerül sor.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább