Külföld

Az osztrák labor enyhíti a lezárásokat, de…

Még így is nagyobb a szigor, mint itthon…

Ausztriában február 8-tól enyhítenek a koronavírus-járvány nyomán bevezetett szigorításokon – jelentette be Sebastian Kurz osztrák kancellár hétfőn. Szigorítják ugyanakkor a határellenőrzéseket.

Szigorú egészségügyi óvintézkedések mellett újranyithanak az iskolák, továbbá a többi között a nem alapvető cikkeket árusító üzletek is.

Ezek az új feltételek az oktatásban:
A tantermi oktatásban csak negatív koronavírus teszttel vehetnek részt a diákok, akik ilyen teszttel nem rendelkeznek, azok online formában folytatják tanulmányaikat.
Az általános iskolák tanulói hétfőtől péntekig a tantermi oktatásban vesznek részt, és minden héten két teszt kötelező.
A felső tagozatos diákokat két csoportra osztják, az első csoport a hét első két napján, a második a hét harmadik és negyedik napján vesz részt az iskolai oktatásban. Pénteken valamennyi felső tagozatos tanuló távoktatásban részesül. A teszt ugyancsak kötelező a bejáráshoz.
A felső tagozatos diákoknak kötelező lesz az FFP2 maszkok viselete.

Az üzletekben is lesznek feltételek:
Az üzletekben vásárlóknak kötelező lesz FFP2 típusú egészségügyi védőmaszkot viselniük, illetve korlátozzák a helyiségekben egyszerre tartózkodók számát.
Élelmiszer boltokban továbbra is biztosítani kell a vásárlónkénti 10 négyzetmétert, míg egyéb üzletekben a 20 négyzetmétert a távolságtartási szabályok betartása érdekében.
A fodrászszalonok is újranyithatnak:
Az ilyen jellegű szolgáltatásokat igénybe vevők esetében azonban kötelező lesz két napnál nem régebbi negatív koronavírusteszt felmutatása.
A múzeumok is ismét fogadhatnak látogatókat.

Azonban fennmarad az éjszakai kijárási tilalom este nyolc és reggel hat óra között és jelentősen megemelik a járványügyi szabályok megsértéséért járó büntetéseket.
Kurz egyben bejelentette, hogy jelentősen megszigorítják a határellenőrzéseket megelőzve a koronavírus mutációinak elterjedését az országban. A részleteket kedden teszik közzé.

Az osztrák kancellár figyelmeztetett, hogy az enyhítéseket senki se értelmezze úgy, hogy elmúlt a veszély.
Mint mondta, a fertőzésszámok ismételt növekedése esetén visszaállítják a korlátozásokat.(888)

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább