Külföld

Az osztrák kancellár üzent Brüsszelnek: Adjanak pénzt a külső határok védelmére!

Az EU menekültügyi rendszere összeomlott – jelentette ki Karl Nehammer osztrák kancellár a német Die Weltnek adott interjúban.

„Az üres szavak most már nem elegendőek” – mondta Karl Nehammer osztrák kancellár.

Az osztrák kancellár a kifejtette:

amennyiben Brüsszel nem tesz „konkrét lépéseket” az Európába érkező migránsáradat megfékezésére és a külső védelmi vonalak megerősítésére, Ausztria „nem tudja támogatni” a soron következő migrációs csúcstalálkozó zárónyilatkozatát.

Ausztria és hét másik uniós tagállam közös levélben kért több és hatékonyabb, az unió által finanszírozott intézkedést a külső határok megerősítésére.

A már megépített határvédelmi kerítések vonatkozásában Ausztria Magyarországhoz hasonlóan Brüsszeltől várja az elvégzett munkák utólagos finanszírozását.

Ezt az elképzelést támogatja például Dánia, Észtország, Lettország és Litvánia, ezzel szemben Németország, Hollandia és Franciaország ellenzi.

Az EU Bizottság nemrég elutasította a kerítés utófinanszírozására vonatkozó osztrák–magyar–horvát–szlovén kérést, helyette újabb határvédelmi intézkedések például térfigyelő kamerák telepítésének finanszírozását ajánlották fel.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább