Belföld

Az OECD szerint a magyarok kezelik legjobban a háborús helyzet gazdasági hatását a régióban

A szomszédunkban dúló háború egész Európa, sőt, a világ gazdaságára is komoly negatív hatást gyakorol. A régióban különösen jelentős a negatív gazdasági sokk mértéke. A környező országok közül hazánké volt a legsikeresebb gazdaságpolitikai válasz.

Az orosz-ukrán háború önmagában is komoly károkat okozott a világgazdaságnak. Bár az olaj- és gázexportáló országok, mint Szaúd-Arábia vagy Norvégia profitálnak a mostani helyzetből, világszinten közel kettőezermilliárd dollárba kerül 2023 végéig a katonai konfliktus. Európa relatív vesztesége még ennél is magasabb, „köszönhetően” az elhibázott szankciós politikának.

Az öreg kontinens országai közül leginkább – érthető módon – a háborús országokhoz közelebb lévő, emiatt ezekkel tradicionálisan erősebb kereskedelmi kapcsolatokkal rendelkező közép-kelet európai országok érintettek. A románok és a lettek a 2019 negyedik negyedéves GDP-jük nagyjából 40 százalékát veszítették el a teljes becslési horizonton, és 25 százalék feletti a csökkenés mértéke a szlovének, a litvánok és a lengyelek esetében is.

Magyarország válságállósága egyértelműen a legnagyobb az egész régióban. Bár a konfliktus és a szankciók a hazai GDP előrejelzését is visszavetették, a csökkenés mértéke 2023-tól már negyedévről negyedévre egyre kisebb. Az OECD tervezési horizontjának végén pedig egyértelműen hazánk esetében mutatják a legkisebb visszaesést a számok.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább