Külföld

Az LMBTQ-aktivisták gyermekpride-ot szerveztek Svájcban

olvasási idő:1 perc, 29 másodperc

Az oktatási intézményekben történő érzékenyítés már 1990 óta jelen van Svájcban, ezért muszáj volt „szintet lépniük”.

A fiatalkorúak számára külön civilszervezetek végzik az érzékenyítést, akik most megalkották a Jugendpride-ot.

Ahogy arról a swissinfo.ch is beszámol, Svájc már az 1990-es évek végén előállt egy iskolai érzékenyítő projekttel, aminek keretein belül az úgynevezett LGBTQI+kommandó (svájci kifejezés) évente 35 iskolát látogat meg.

Különböző érzékenyítő civilszervezet van Svájcban, amik főképp az oktatási intézményekre „specializálódtak”. Ilyen például az ABQ (az iskola ABC-re utaló rövidítésben a „Q” queer-t, azaz minden, a heteroszexuálistól eltérő gender identitást jelent), a GLL (Közép-Svájcban), a Comout (Kelet-Svájcban) és az Anyway (Bázel katonban) programja, illetve a Svájci Transzneműek Hálózata (Transgender Network Switzerland). Utóbbi egyesület azért érdekes, mert nem csak érzékenyítő projektekkel foglalkozik, hanem „műhelyeket” is működtet a transzneműek, a homoszexuálisok és a biszexuálisok részére.

Aztán ott van a Network, amely összefogja az összes előbb említett egyesületeket és az LMBTQ közösséghez tartozó vezető beosztású menedzsereket, művészeket, közszolgálatban dolgozó vezetőket fogja át.

Említésre méltó az a mellékes tény, hogy a Network hatalmas befolyással rendelkezik a svájci munkaerőpiacon és nagyban befolyásolja azt, hogy kit vesznek fel egy adott munkahelyre és kit nem.
Az iskolai projektek közé tartozik például az is, hogy az aktivisták a 14 éves diákok elé kiállva elmondják, mennyire jó melegnek lenni, ezt beismerni és csatlakozni az LMBTQ közösséghez, majd elmagyarázzák nekik a különböző gender fogalmakat.

A swissinfo.ch portálon részletesen leírják, hogyan néz ki egy iskolai érzékenyítő foglalkozás, amelyből csak az ABQ egyesület mintegy 60 órát tart évente.

Ha mindez nem lenne elég, a különböző, kizárólag fiatalkorúak számára létrejött és működő érzékenyítő szervezetek elérték, hogy Svájcban ne csak a klasszikus gay pride, hanem a Jugendpride, azaz a gyerekpride is megszervezésre kerüljön.
Alig győzzük kivárni, legközelebb vajon mivel állnak elő…

(888)

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább