A hús- és sajtpótló ételek, amelyek néhány éve még luxusnak számítottak, váratlanul az osztrák boltok egyik legmegfizethetőbb áruivá váltak, mivel a továbbra is magas infláció közepette a természetes élelmiszerek – például sok magyar termék is – túl drágává váltak a legtöbb fogyasztó számára.
A vegán élelmiszerek és a műhúsok kategóriáját elkerülte az infláció, sőt, olcsóbbá váltak az elmúlt években – annyira, hogy lassan a természetes termékeket is aláárazzák.
A 2023-as uniós adatok szerint Ausztria a vegán táplálkozás Európa-bajnoka, Felix Hnat, a Vegán Szövetség elnöke szerint nemcsak az étrendet követők száma nőtt meg meredeken az elmúlt években, hanem a boltok választéka is, egyre több ilyen terméket pakolnak ki a polcokra.
A műhúsok pedig már nemcsak számukra, hanem az inflációt nyögő átlagos vásárlónak is egyre vonzóbb választásnak tűnik, amikor összehasonlítják azok árait a természetes termékekével. Hiába drága mindkettő, a vegán pótélelmiszerek látszólag jobban állják a pénzromlást, mint a hagyományos ételek.
Magyar termékeket szorít ki a műhús
Ez különösen nagy fenyegetés a magyar termelők számára: hazánk Ausztria egyik legnagyobb mezőgazdasági beszállítója, az ottani fogyasztók szokásai ezért ránk is jelentős hatással vannak. A vegán élelmiszerek elterjedése pedig kiszoríthatja a magyar termékeket a boltok polcairól, ha az árak a jelenlegi trendeket követik.
A magyar gazdák esélyeit tovább ronthatja, hogy állatjogi aktivisták és a vegán lobbi is azt követeli a kormánytól, hogy töröljék el a műélelmiszerekre kivetett magasabb forgalmi adót – ez a legtöbb termék esetében 20 százalék.
Az infláció lassulását remélhetőleg az élelmiszerárak csökkenése is követni fogja az eurózónában, amely továbbra is versenyképesen tartaná a természetes ételeket és a magyar termékeket. Egyelőre azonban a vegán alternatívák állnak az élen, ami súlyos problémákat okozhat a mezőgazdaság és a kereskedők számára.