Külföld

Az exporttilalmat kijátsszva juttatják az ukránok Romániába a gabonájukat

A román gazdák már azt is kilátásba helyezték, hogy eltorlaszolják a határátkelőket. 

A román Országos Statisztikai Hivatal (INS) adatai szerint az ukrán mezőgazdasági termékek jelentős része Moldova Köztársaságon keresztül érkezik az országba. csak márciusban – az exporttilalom bevezetésének hónapjában 14,5 ezer tonna búza érkezett Moldovából.

Júniusban pedig ez a szám 14,9 ezer tonnára emelkedett. Nem egy már megszokott gazdasági útvonalról van szó, mivel egy évvel korábban, Románia szinte egyetlen gramm búzát sem importáltak Moldovából, 2022. júniusban is csak mindössze 548 tonnát.

A repce kapcsán hasonlóan érdekes árumozgás figyelhető meg, hiszen még 2022-ben Moldova egyáltalán nem exportált repcét Romániába, addig idén ez szám idén májusra elérte 716 tonnát, júniusra pedig 14,9 ezer tonnára emelkedett.

A román gazdák szerint az ukrán gabonára vonatkozó exporttilalmat már korábban sem tartották be, ezért nyílt levéllel fordultak a kormányhoz.

„Más célországokba folyt az export Románián keresztül, ami megteremtette a feltételeket arra, hogy jelentős mennyiségű árut rakodjanak ki nálunk. (…) Bár azt mondták, hogy március 15. és szeptember 15. között betiltották a búza, az árpa, a repce, a napraforgó és a kukorica importját Romániába, Lengyelországba, Magyarországra, Szlovákiába és Bulgáriába, az európai, az ukrán és a nemzeti hatóságok ezt nem tartották be, amit a statisztikai adatok is bizonyítanak” – olvasható a gazdaszervezetek nyílt levélben.

A gazdák továbbá azt követelik, hogy a háború végéig hosszabbítsák meg az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó uniós behozatali korlátozásokat, valamint hogy állítsák vissza a 2022. január elsején érvényes vámszabályokat, és szigorítsák az Ukrajnából érkező szállítmányokra vonatkozó ellenőrzést.

Továbbá kilátásba helyezték, hogy eltorlaszolják a konstancai kikötőt és a határátkelőket, ha a jelenlegi 2-ről valóban havi négymillió tonnára emelik a Románián áthaladó ukrán mezőgazdasági termékek mennyiségét.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább