Külföld

Az Európai Parlament felfüggesztette két képviselő mentelmi jogát

Felfüggesztetták a belga Marc Tarabella és olasz frakciótársa, Andrea Cozzolino mentelmi jogát.

Az EP szabályai szerint a képviselők mentelmi jogának felfüggesztésére irányuló kérelmet az EP-elnök az uniós parlament januári plenáris ülésén jelentette be, majd az illetékes jogi bizottsághoz utalta.

A szakbizottság a kérelmet megvitatta, majd ajánlást fogadott el a kérelem plenáris szintű jóváhagyására.
Az ajánlást az EP plénuma csütörtökön egyszerű többséggel fogadta el. Ezt követően az EP-elnök a határozatról tájékoztatja az érintett képviselőket és az illetékes nemzeti hatóságokat.

Az Európai Ügyészség főügyésze korában, december 15-én két görög európai parlamenti képviselő, a szocialista Eva Kaili és a néppárti Maria Szpüraki mentelmi jogának felfüggesztését is kérte.

Kailit, valamint három társát december 9-én tartóztatták le a belga hatóságok egy korrupciós ügyben indított nyomozás részeként.

A rendőrség közlése szerint csaknem 1,5 millió eurót foglaltak le a brüsszeli régióban az ügyben végrehajtott házkutatások során.

A vád ellenük: bűnszervezethez tartozás, pénzmosás és korrupció.

Az eljáró belga bíróság december 22-én meghosszabbította Eva Kaili előzetes letartóztatását.

Társainak december 14-i meghallgatását követően a bíróság mindhármuk fogva tartásának meghosszabbítása mellett döntött.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább