Külföld

Az Európai Parlament az Oroszország elleni uniós szankciók szigorúbb végrehajtására szólít fel

Az Európai Parlament csütörtökön elfogadott állásfoglalásában, az Oroszország elleni uniós szankciók szigorúbb végrehajtására szólított fel, és aggodalmának adott hangot a korlátozó intézkedések gyakori kijátszása miatt.
Az állásfoglalás rámutat arra, hogy Oroszország képes kijátszani olyan intézkedéseket, mint például az uniós tagállamok által bevezetett olajra vonatkozó árplafon.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy az orosz kőolaj felhasználásával készült termékek uniós importja olyan országokból, mint India, ugrásszerűen megnőtt, ami lényegében kiskaput jelent a Kreml számára.

Az állásfoglalást megszavazó képviselők azt is kiemelték, hogy a kritikus nyugati alkatrészek például Kínán, Törökországon, az Egyesült Arab Emírségeken, Kazahsztánon, Kirgizisztánon és Szerbián keresztül jutnak be Oroszországba.

A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja azt MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozta: az uniós szankciók többet ártanak az EU-nak és tagállamainak, mint az orosz gazdaságnak.

„Az állásfoglalási indítvány rögzíti, hogy az uniós szankciók az orosz gazdaságra a vártnál jóval kisebb hatást gyakoroltak eddig, és nem vetettek véget az Ukrajnában zajló katonai konfliktusnak sem. Ahogy az a határozat szövegéből is kiolvasható, a szankciós politika nincsen hatással az orosz politika irányára és tartalmára. Annak ellenére, hogy a szankciós rezsim nem bizonyult a háborús konfliktusra adott hatékony válaszlépésnek az Európai Parlament mégis a szankciós politika további szigorítását, újabb szankciók bevezetését erőlteti” – mutattak rá a képviselők.

Véleményük szerint elfogadhatatlanok a javaslatként megfogalmazott újabb energiaszankciók, így az orosz kőolaj és földgáz teljes embargója.

„Európa több tagállamának – köztük Magyarország – energiaellátását ellehetetlenítené az EP újabb őrült javaslata, mely a többi között az orosz energiacégekkel és a Roszatommal való együttműködés teljeskörű felszámolását, valamint az orosz nukleáris fűtőanyagok és technológia behozatalának tilalmát javasolja” – hívták fel a figyelmet.

A sajtóközlemény szerint a káros, az európai baloldal és a magyar “dollárbaloldal” által támogatott javaslatok uniós országok biztonságos energiaellátását lehetetlenítenék el, továbbá rendkívül negatív következményekkel járnának a tagállamok gazdaságára.

„Felháborító, hogy a magyar dollárbaloldal EP-képviselői a javaslat támogatásával ismét a rezsicsökkentést ellehetetlenítő intézkedések mellett teszik le voksukat. Tekintettel arra, hogy egyre több adat bizonyítja, hogy az eddigi, s a további szankciók erőltetése többet árt az Európai Uniónak és tagállamainak, mint a szankciók alá vont Oroszország gazdaságának – mi, a Fidesz európai parlamenti képviselői az állásfoglalási indítványt nem támogattuk” – olvasható a közleményben.

 

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább