Uncategorized

Az EU szankciókat vezetett be az orosz Wagner Csoporttal szemben

Az Európai Unió Tanácsa korlátozó intézkedéseket hozott az orosz Wagner Csoporttal, vele kapcsolatban álló 8 személlyel és 3 vállalattal szemben az Ukrajnában és több afrikai országban végrehajtott „destabilizáló” akcióikért – közölte az uniós tanács hétfőn.

A Wagner Csoport (Wagner Group) egy oroszországi székhelyű, jogi személyiséggel nem rendelkező katonai magánszervezet, amelyet 2014-ben a Szláv Hadtest (Slavonic Corps) utódszervezeteként hoztak létre. Alapítója és vezetője Dmitrij Utkin, a GRU (orosz katonai hírszerzés) egyik volt kommandósa, akit „Wagnerként” emlegetnek. A leginkább zsoldoscsoportra hasonlító Wagner Group fő finanszírozója pedig – az uniós határozat szerint – Jevgenyij Prigozsin orosz üzletember. Prigozsin egyébként mindig tagadta, hogy köze lenne a szervezethez.

A csoport saját kiképzést követően küldi embereit  a világ különböző konfliktusövezeteibe.

Az Európai Unió szerint a Wagner Csoportot felelősség terheli Kelet-Ukrajnában, Szíriában, Líbiában, a Közép-afrikai Köztársaságban, Szudánban és Mozambikban elkövetett súlyos emberi jogi visszaélésekért, többek között kínzásért és bírósági eljárás nélküli, azonnali vagy önkényes kivégzésekért és emberölésekért. Az Európai Unió szerint a csoport célja, hogy „erőszakot szítson, kifossza a tevékenysége által érintett területek természeti erőforrásait és megfélemlítse a civileket, megsértve ezzel a nemzetközi jogot, beleértve a nemzetközi emberi jogi törvényeket is”.

A szankciók jelenleg nyolc emberre, az egész Wagner Csoportra, valamint a csoporttal kapcsolatban álló három vállalkozásra terjednek ki. Mivel a csoport – az Unió álláspontja szerint – fenyegetést jelent nemcsak ott, ahol jelen van, hanem a tágabb régióra és az Európai Unióra is, a megszorító intézkedés célja a szervezet „felforgató tevékenységének korlátozása” – közölték.

A büntetőintézkedések az EU-ba történő beutazási tilalmat, illetve vagyon-befagyasztást foglalnak magukban. Emellett uniós állampolgároknak és szervezeteknek tilos a jegyzékbe vettek rendelkezésére pénzeszközöket bocsátaniuk.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább