Külföld

Az észt, a lengyel, a lett és a litván belügyminiszter követeli, hogy a Wagner-csoport hagyja el Fehéroroszországot

A Wagner orosz zsoldoscsoport hagyja el Fehéroroszországot, az illegális bevándorlók pedig távozzanak a Fehéroroszország nyugati határaihoz közeli övezetből – erre szólította fel Minszket hétfői varsói találkozóján az észt, a lengyel, a lett és a litván belügyminiszter.

A varsói tárgyalásokat követő közös sajtóértekezleten Mariusz Kaminski lengyel belügyminiszter közölte: Agnė Bilotaitė litván, Māris Kučinskis lett és Lauri Läänemets észt tárcavezetővel együtt nyilatkozatot fogadtak el, amelyben a Wagner csoport tagjait és az illegális bevándorlókat érintő lépések megtételét követelik a minszki vezetéstől.

„A Fehéroroszországgal közös határokon fokozódik a feszültség, több hónapja kiújult a migrációs nyomás, a biztonsági helyzetet pedig tovább bonyolítja a Wagner csoport több ezer tagjának fehéroroszországi jelenléte” – mutatott rá Kaminski.

Ezért követeli a négy miniszter Minszktől azt, hogy a helyzet stabilizálásának érdekében a Wagner “haladéktalanul hagyja el” Fehéroroszország területét, valamint a határsávból távozzanak az illegális bevándorlók. Figyelmeztetett: amennyiben a lengyel, a lett vagy a litván határon “kritikus incidensre” kerül sor, a négy ország – beleértve Észtországot is, amelynek nincs közös határa Fehéroroszországgal – “azonnali válaszlépéseket” foganatosít.

Ez azt jelenti, hogy lezárják a jelenleg még működő összes határátkelőt a személy- és a teherforgalom elől – helyezte kilátásba Kaminski.

Elismerte ugyanakkor, hogy a teljes határzár negatív következményekkel járna az összes fehérorosz állampolgár számára.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább