Külföld

Az erőszak uralja a francia utcákat

Nincs nyugalom Franciaországban: napok óta tartanak a zavargások több nagyváros utcáin. A kormány új nyugdíjreformjának bevezetését próbálják megakadályozni. Szombaton is ezrek vonultak fel, de a demonstrációk Párizsban és másutt is szélsőséges indulatokba csaptak át. A rendbontók megint gyújtogattak, kirakatokat törtek be, és rátámadtak a rendőrökre is.

Kukákat gyújtottak fel a tüntetők Párizs utcáin. Félelmetes látvány volt, ahogy hatalmas tüzek égtek mindenhol. A tiltakozók barikádokat is emeltek, és láthatóan újabb összecsapásra, utcai harcokra készültek a rendőrökkel.

A rendbontók egy bevásárlóközpontba is betörtek. Egy vörös, égő fáklyával vonultak végig az épületen, majd a metrólejárat előtt dulakodtak az egyenruhásokkal.

A rendőrök nagy erőkkel vonultak az utcákra, szinte hermetikusan lezárták a Nemzetgyűlés előtti Concorde teret, és a közeli Champs-Élysées sugárútat, ahol már az előző két este is összecsapások voltak a tüntetők és a rendfenttartók között.

Szombaton a tiltakozások emiatt a főváros délkeleti részén folytatódtak, ahol azonban később szintén elszabadultak az indulatok. Ahogy az elmúlt napok során, úgy ezúttal is könnygázzal, illetve vízágyúk bevetésével oszlatták a tömeget a rendőrök.

A kormány ellen két bizalmatlansági indítványt is benyújtott az ellenzék. Abban bíznak, ha megbukik a kormány, akkor meg tudják akadályozni a reform bevezetését. Mindkét javaslatról hétfőn szavaz a Nemzetgyűlés, de miután a jobbközép Köztársaságiak jelezték, hogy egyik indítványt sem szavazzák meg, nagyon kicsi az esélye annak, hogy Élisabeth Borne kormányának mennie kell.

Közben szombaton éjjel Nizzában a tüntetők betörték a Köztársaságiak párt vezetőjének irodáját is, miután arra szólította fel képviselőtársait, hogy ne szavazzák meg a bizalmatlansági indítványokat. – Hangzott el a MTI híradójában

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább