Kiemelt Külföld

Az erdélyi románok Dinamót skandálva éltették Trianont

olvasási idő:1 perc, 39 másodperc

Sepsiszentgyörgyön “ünnepeltek”…

Noha a szervező Mihail S. Tîrnoveanu azt ígérte, idén népesebb és szervezettebb lesz a román szélsőjobb a sepsiszentgyörgyi trianoni „ünnepségén”, nem sokkal sikerült túlszárnyalni a tavalyi megmozdulást, idén mintegy százan gyűltek össze. Bukarestből, illetve Bákó, Buzău és Botoșani megyékből is érkeztek, mindenkinél volt egy román zászló- számol be az eseményről szekelyhon.ro.

A beharangozóban az állt, hogy hatkor kezdenek az Állomás negyedi román katona szobránál, de fél órán keresztül csak rendezték a soraikat, egymást fényképezték a román népviseletbe öltözött résztvevők. Közben néhány helybéli román is odaérkezett, akik egymástól kérdezgették, hogy mit ünnepelnek. Valaki felvetette, hogy talán június 10-ét, de valószínű, hogy május 10-re, a román királyság napjára gondolt. A találgatásoknak Tîrnoveanu vetett véget, megmagyarázva, „ma 101 éve írták alá a trianoni békeszerződést a románok vérével. A békeszerződés nem a nagyhatalmak ajándéka volt, hanem a román katonai győzelmek, a gyulafehérvári nagygyűlésen megfogalmazott népakarat kifejezése. Amikor 1919-ben a román hadsereg elfoglalta és felszabadította a bolsevik uralom alól Budapestet, kész tények elé állította a nagyhatalmakat.”

Egy ideig várták a papokat, majd gyászmisét tartottak a hősi halottak emlékére, és megkoszorúzták a román katona szobrát. Csendőri, rendőri felvezetéssel elindultak a városközpont felé, közben hatalmas közlekedési dugó alakult ki, a rendőrök irányították a kereszteződésekben a forgalmat. A felvonulók négy molinót vittek, ezeken a budapesti Országház, a Kárpátokon átkelő román katonák, Nagy-Románia-térkép és a gyulafehérvári nagygyűlés jelenete volt. Egy zászlón az állt „Budapest–1919”. Hangszórókból harsogtak a hazafias indulók, majd ahogy közeledtek a városközponthoz, skandálták, hogy „Trianon! Románia!”. Az ott bámészkodó helyi románok sem értették, mi történik, volt, aki „Dinamo! Dinamo!” felkiáltással csatlakozott.

A Mihai Viteazul-szoborcsoport előtt kibontottak egy hatalmas molinót, amin azt írta: Hagyjátok a frusztrációkat, Trianon az igazság. (Lăsați frustrările deoparte, Trianon este dreptate). Hazafias dalokat énekeltek, verseket mondtak, Tîrnoveanu közben több rövid beszédet mondott, többek között megfedte a román országos sajtót, hogy a Székelyhon portálról és a Háromszék napilapból veszik át a róluk szóló híreket, nem a helyi román sajtóból. Azt is mondta, hogy elhozták Sepsiszentgyörgyre Úzvölgye lángját.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább