Külföld

Az ENSZ szerint az atomenergia a leginkább klímabarát energiaforrás

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének Európai Gazdasági Bizottsága (ENSZ-EGB) friss tanulmányában az atomenergiát jelöli meg a leginkább klímabarát energiaforrásként. Az ENSZ számításai szerint az atomenergia szén-dioxid kibocsátása, földterület- és nyersanyagszükséglete még a megújuló energiaforrásokénál is alacsonyabb–hívta fel rá a figyelmet Gyürk András európai parlamenti képviselő.
A fideszes politikus pénteki közleményében rámutatott, hogy az ENSZ-EGB vonatkozó elemzésében az egyes energiaforrások teljes életciklusra vetített mutatóit hasonlította össze. Ez alapján az atomenergia károsanyag kibocsátása 5-6 g/kWh-ra, a megújulóké 8-80 g/kWh-ra, a földgázé mintegy 400 g/kWhra tehető. A nukleáris energia nehézfém-felhasználása (100-200 g/MWh) is töredéke a megújuló energiaforrásokénak (300-600 g/MWh), de az ENSZ elemzői hasonló eredményre jutottak a földterület-használat kérdésében is. A magyar kormánypárti EP-képviselő szerint örömteli, hogy az ENSZ is egyetért azzal a ténnyel, hogy az atomenergia egy biztonságos, fenntartható energiaforrás.

“Nemrég az Európai Közös Kutatóközpont (JRC) következtetéseivel összhangban Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság német elnöke is megerősítette, hogy szükség van az atomenergiára, ami egy környezetbarát, stabil és biztonságos energiaforrás” – hangsúlyozta Gyürk András, aki szerint ezek az eredmények újabb bizonyítékok a magyar kormány ellátásbiztonságot és alacsony rezsiárakat előtérbe helyező energiapolitikájának helyességére nézve.

“Magyarország következetesen kiáll az atomenergia alkalmazása mellett. Ezzel szemben a magyar baloldal gyorsan leépítené a nukleáris kapacitásokat, és kiszolgáltatná az embereket a világpiaci energiaárak ingadozásainak” – emelte ki a képviselő.

Forrás: V4NA

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább