Belföld

Az ellenzék Gréczy Zsoltot nevezte meg kultúráért felelősnek

Az Egységben Magyarországért baloldali összefogás politikusai online sajtótájékoztatót tartottak, melyben elmondták, hogy újjászerveznék a kulturális intézményeket, illetve kiszabadítanák a kultúrát a politika és a Fidesz fogságából.

Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció politikusa szerint a NER gyorsuló ütemben szállta meg a kultúra területét a kultúrharc szellemében, aminek kimondott célja a szellemi kulturális tér elfoglalása és a klientúra kizárólagos hatalmi helyzetbe hozása.

„A kulturális intézmények gyakorlatilag a Fidesz kifizetőhelyeivé váltak. A gyakran pozícióhalmozó kinevezettek a miniszterelnöktől függenek, míg a klientúra az adott teljhatalmú vezetőtől. Mi kiszabadítjuk a kultúrát a politika és a Fidesz fogságából” – tett ígéretet a DK-s politikus, aki szerint a kultúrharc a hatalmi harc eszközévé alacsonyítja a kultúrát.

Hozzátette: ennek az ellentéte nem a „kultúrbéke”, hanem a kultúra maga.

„Háborúban ugyanis hallgatnak a múzsák. A kultúrpolitika nem köteleződhet el egyetlen párt vagy ideológia mellett, az új kormány rendszerszintű változást akar véghez vinni ezen a téren is. Szakmai szempontok mentén, a tehetségre alapozva szerveznénk át a ma kizárólag csak a lojalitásra és hűbéri mentalitásra épülő rendszert. A kultúra legyen mindenkié!” – zárta szavait Gréczy Zsolt a DK politikusa.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább