Külföld

Az Egyesült Királyság a saját szankcióit megkerülve vásárol olajat Oroszországtól

Megkerülték saját tilalmukat az angolok és egy finomítói kiskaput kihasználva több millió hordónyi szankcionált árut importálnak harmadik országokban feldolgozott üzemanyag formájában – írja a BBC.

A Centre for Research on Energy and Clean Air (CREA) nemrégiben végzett vizsgálata azt állította, hogy India és Kína, amelyek az orosz olaj legfőbb vásárlóivá váltak, miután a Nyugat betiltotta azt, a szankciókkal sújtott nyersolajat repülőgép-üzemanyaggá és gázolajjá finomítják, majd továbbértékesítik a világ országainak, köztük az Egyesült Királyságnak.

A feldolgozott olaj újrakivitele nem illegális, és nem sérti az Egyesült Királyság orosz olajra vonatkozó tilalmát a nemzetközileg elismert „származási szabályok” miatt, amelyek azt az országot tekintik származási országnak, ahol a nyersolajat kereskedelmi célokra üzemanyaggá dolgozták fel.

A „finomítási kiskapu” azonban ellentétben áll London állításaival, miszerint 2022 óta nem történt orosz olajimport.

„A probléma ezzel a kiskapuval az, hogy növeli az orosz nyersolaj iránti keresletet, és lehetővé teszi a nagyobb volumenű értékesítést, valamint felfelé nyomja az árakat is” – nyilatkozta Isaac Levi, a CREA Európa–Oroszország politikai és energetikai elemzésének vezetője.

A Global Witness csoport külön kutatása kimutatta, hogy tavaly mintegy 5,2 millió hordónyi orosz olajból készült finomított kőolajterméket importált az Egyesült Királyság.

A CREA számításai szerint az orosz olajra vonatkozó nyugati korlátozások 2022-es életbe lépése óta eltelt tizenkét hónapban az Egyesült Királyság mintegy 569 millió font (712,5 millió dollár) értékben importált.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább