Külföld

Az Egyesült Államok leállítaná az orosz olajimportot

Leállítaná minden kereskedelmi kapcsolatát Moszkvával az Egyesült Államok, különös tekintettel az olaj importjára Nancy Pelosi javaslata alapján.

Eközben sorra vonulnak ki a legnagyobb olajipari vállalatok az országból, most az OMV döntött úgy, hogy leállítja ottani befektetéseit. A politikai események miatt óriási drágulással indítottak az olaj- és a gáztőzsdék is hétfőn.

Vizsgálja az amerikai képviselőház annak lehetőségét, hogy törvényt fogadjanak el az orosz kőolaj és egyéb energiatermékek importjának betiltásáról az ukrajnai háború miatt – közölte Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke egy törvényhozóknak címzett levelében, amely helyi idő szerint vasárnap este került nyilvánosságra.

A házelnök kiemelte: olyan szigorú törvény kidolgozásán munkálkodnak, amellyel még jobban el tudnák szigetelni Oroszországot a globális gazdaságban.

A tervezett jogszabályban Pelosi szerint hatályon kívül helyeznék az Oroszországgal és Belorusszal fennálló bevett kereskedelmi kapcsolatokat, és megindítanák Oroszország kizárásának folyamatát a Kereskedelmi Világszervezetből (WTO) is.

A terv szerint a képviselőház arra is felhatalmazná Joe Biden elnököt, hogy emelje az orosz importtermékekre kivetett vámokat.

Levelében Pelosi arról is írt, hogy a kongresszus ezen a héten jóváhagyja a Biden-adminisztráció azon kérését, hogy különítsenek el tízmilliárd dollárt (3575 milliárd forintot) Ukrajna humanitárius, katonai és gazdasági támogatására.

Az Egyesült Államok az ukrajnai háború február 24-i kezdete óta már számos pénzügyi szankciót vezetett be Oroszországgal szemben, büntetőintézkedéseket foganatosított személyesen Vlagyimir Putyin orosz elnök és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, valamint számos orosz oligarcha és azok családtagjai ellen.

Eközben az osztrák OMV olajtársaság leállította oroszországi befektetéseit és azt is fontolgatja, hogy kilép a Juzsno-Russzkoje olaj- és gázmezőfejlesztési projektből. A társaság erről szóló közleményében jelezte, hogy a döntés értelmében a jövőben nem fektetnek be Oroszországba, nem tekintik az OMV kutatási és termelési portfóliója kulcsfontosságú régiójának.

Emellett megkezdik a Juzsno-Russzkoje olaj- és gázmező fejlesztési projekt 24,99 százalékos részesedésének stratégiai felülvizsgálatát, amelynek akár a kilépés is eredménye lehet.

A szóban forgó szénhidrogénmező az egyik legnagyobb Oroszországban.

A kitermelési licenc a Szevernyeftyegazprom tulajdona. Ebben a cégben negyvenszázalékos részesedéssel rendelkezik a Gazprom, és jelentős tulajdonhányada van a német Wintershallnak és az osztrák OMV-nek.

Az Ukrajna elleni orosz háború során a gázipari Gazprom és az olajipari Rosznyefty elveszítette stratégiai partnereit.

A brit BP, a Rosznyefty második legnagyobb részvényese megszüntette az együttműködést, a Gazprom legrégebbi partnere, a British Shell pedig a BP-t és az Equinort követően kivonul minden oroszországi olaj- és gázprojektből.

Forrás: MTI

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább