Külföld

Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság csapásokat hajtott végre Jemen ellen

A brit királyi légierő (RAF) célzott csapásokat hajtott végre a jemeni húszi lázadók katonai létesítményei ellen – jelentette be péntek hajnalban a londoni miniszterelnöki hivatal.

A brit védelmi minisztérium egyidejű tájékoztatása szerint a műveletben Typhoon harci repülőgépek vettek részt. Az ackióban 60 célpont, 16 helyszín, 100 bomba és rakéta lett bevonva.

Az éjszaka az Egyesült Államok Nagy-Britanniával és Ausztrália, Bahrein, Kanada és Hollandia támogatásával számos huthi célpontot támadott meg Jemenben, önvédelemnek és válaszlépésnek nevezve ezt. A hutik nemzetközi hajók elleni támadásokat hajtottak végre korábban a Vörös-tengeren.

Mégia beszámolók szerin január 12-én éjjel katonai hadművelet indult Jemenben a hutik ellen. Az Al Arabiya tévécsatorna arról számolt be, hogy az Egyesült Államok és Nagy-Britannia csapásokat kezdett az ország a mozgalom által ellenőrzött területein. A csapások során Washington vadászgépeket és Tomahawk cirkálórakétákat használt.

Az Al Hadath ügynökség szerint robbanások hallatszottak a jemeni fővárosban, Szanaában, és csapásokat hajtottak végre Hodeidah és Damar városok közelében is. A rakéták érkezéséről készült felvételeket megosztották a közösségi oldalakon.

Rishi Sunak miniszterelnök a Downing Street által ismertetett nyilatkozatában korlátozott, szükséges és arányos önvédelmi akciónak nevezte az Egyesült Államokkal együtt indított katonai műveletet.

A brit kormányfő szerint a fellépést az indokolta, hogy a húszik az utóbbi hónapokban veszélyes, destabilizáló hatású támadások sorát követték el a vörös-tengeri kereskedelmi hajózás ellen, brit és más külföldi hajókat veszélyeztetve. A támadások komoly fennakadást okoztak e kulcsfontosságú kereskedelmi útvonal forgalmában, és ez felhajtotta a nyersanyagárakat is.

A nemzetközi közösség ismételt figyelmeztetései ellenére a húszik folytatták ezeket a támadásokat. A héten már brit és amerikai hadihajókat is célba vettek, és az így kialakult helyzet nem tartható tovább – áll a Downing Street által ismertetett miniszterelnöki közleményben.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább