Külföld

Az Apple korlátozza az LMBTQ appok elérhetőségét bizonyos országokban

Nagyon fontosak az emberi jogok, de fontosabb a pénz…

Súlyos vád érte az amúgy szakállas női emojikkal kooperáló és nagy LMBTQ támogató Apple-t, mondván kettősjátékot játszanak. Az amerikai Fight for the Future (Küzdelem a jövőért) és a kínai GreatFire, a kínai cenzúrát nyomon követő szervezet közös tanulmánya szerint a vállalat 152 országban tette lehetővé az LMBTQ alkalmazások cenzúrázását.

Összesen 1377 esetben találkoztak azzal, hogy egyes alkalmazások hozzáférése korlátozva van az adott ország App Store-jában. A leggyakrabban blokkolt alkalmazások a weBelong, a Hinge, a Qutie, az Adam4Adam és a #open ENM + Polyamorous Dating. A tanulmány szerint a 10 legtöbbet cenzúrázó App Store-ból hat Afrika szubszaharai régiójában található.

De a dobogón mégsem ők, hanem Szaúd-Arábia (28), Kína (27) és az Egyesült Arab Emírségek (25) állnak.

“Ez élet-halál kérdése sok queer és transz ember számára világszerte, akik gyakran ezekben az alkalmazásokban találnak közösséget és biztonságot” – nyilatkozta Utsav Gandhi, a Fight for the Future kampányszervezője és kutatója. “Elfogadhatatlan, hogy az Apple ilyen üzleti gyakorlatot folytat, amely összeegyeztethetetlen az alapvető emberi jogokkal és az LMBTQ emberek biztonságával.”

A Protocol technológiai oldalnak adott nyilatkozatában az Apple azt állította, hogy a jelentés pontatlanságokat tartalmaz, és hogy a jelentésben Kína kapcsán említett 27 alkalmazás közül egyet sem távolított el az Apple.

Az, hogy egy alkalmazás nem érhető el egy országban, nem feltétlenül jelenti azt, hogy az Apple cenzúrázta azt – áll a közleményben, hiszen az is előfordulhat, hogy a fejlesztő tudatosan döntött úgy, hogy nem teszi elérhetővé az adott országban.

A GreatFire kampány- és érdekvédelmi igazgatója, Benjamin Ismail azonban a Protocolnak kifejtette, hogy kutatásukba tudatosan nem számolták bele azokat az alkalmazásokat, amelyeket a fejlesztőik távolítottak el, és elmondta, hogy “a legnagyobb valószínűséggel az Apple döntött az alkalmazás eltávolítása mellett“.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább