Kiemelt Külföld

Az Apple blokkolt egy meleg társkereső alkalmazást Törökországban

A bíróság rendelte el korábban a tiltást…

A magát “meleg közösségi hálózatnak” nevező Hornet nevű társkereső alkalmazást Törökországban blokkolta az Apple. Az alkalmazás már nem tölthető le az App Store-ból.

A Bianet török hírügynökség szerint egy ankarai bíróság múlt pénteken rendelte el a blokkolást. A rendelet alapját a 2007-ben elfogadott 5651. számú törvény képezte, amely a török internetfelhasználókat hivatott megvédeni a kiberbűnözéstől. A törvény messzemenő jogokat biztosít a török államnak az internetes tartalmak blokkolására. A törvény szövege lehetővé teszi az erkölcsi vétségek utáni büntetést is.

Az Apple okostelefonnal rendelkező török felhasználók üzenetet kaptak a Hornet-től, amelyben az állt, hogy az Apple eltávolította az alkalmazást “a török bíróságok döntése miatt”.

Egy török bíróság 2013-ban már blokkolta a Grindr nevű meleg társkereső alkalmazást. Azóta a Grindr szerverei már nem érhetők el Törökországból. A bíróság a következő évben megerősítette a blokkolásról szóló döntést, azzal érvelve, hogy “a hozzáférést azért blokkolták, mert a weboldal prostitúciót és fajtalanságot tartalmazott”.

A Hornetnek világszerte 25 millió felhasználója van – és Törökországban a legnépszerűbb meleg társkereső alkalmazás volt. Számos más országban, például Franciaországban és Oroszországban is piacvezető.

A homoszexualitás 1858 óta legális Törökországban  (Németország csak 111 évvel később törölte el a felnőttkori homoszexualitás tilalmát. ) A szexuális devianciával szembeni hangulat Törökországban azonban fokozódott, különösen az utóbbi években.  Az állam évek óta tiltja a Pride felvonulásokat is.  A rendőrség rendszeresen gázspray-vel és gumilövedékekkel oszlatja fel az LMBTQ-jogokért szervezett tüntetéseket.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább