Belföld

Az Amnesty üzenete nőnap alkalmából: A transz nők valódi nők!

Az a pár centi ide vagy oda…

A civil szervezet munkatársa szerint „a nők közössége egy interszekcionális, sokszínű csoport, amelynek részét képezi mindenki, aki női identitással rendelkezik”.
Mihály Eszter, az Amnesty International munkatársa arról írt nőnap alkalmából a 444-en megjelent cikkében, hogy március 8-a „a nők sokféleségéről is szól, a különböző társadalmi és gazdasági, családi háttérrel, vallással és fizikai adottságokkal rendelkező nőkről. Köztük a transz nőkről is”.

„A transz nők élete tele van megbélyegzéssel és hátrányos megkülönböztetéssel, és ha ez nem lenne elég, az elmúlt években nőként való elismerésüket és általánosságban a transznemű emberek létjogosultságát a kormány egyértelműen a megkérdőjelezhető kategóriába sorolta” – folytatta.

Mihály úgy fogalmazott, a nőket úgy kell eme jeles napon ünnepelni, hogy „tudatosítjuk, a nők közössége egy interszekcionális, sokszínű csoport, amelynek részét képezi mindenki, aki női identitással rendelkezik ideértve az interszex és transznemű nőket is”.

A cikkben kifejti, hogy a „transz nők szegregációja a női terek hozzáférésével összefüggésben hasonló okokból elítélendő, amiért a fekete nők, női sportolók testének nyilvános ellenőrzése”. Ezek után arról ír, hogy szerinte a transz nők valódi nők, ki kell állni értük a nők jogaiért folytatott küzdelem során és biztosítani kell, hogy képviselhessék a nőket.
A cikket azzal zárta, hogy „a cisz nők érdeke támogatni a transz nőket a jogaik kivívásában, mivel ugyanaz a strukturális elnyomó rendszer okozza a sérelmeiket”. (mandiner/444)

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább