Külföld

Az Amnesty továbbra is civilek veszélyeztetésével vádolja Zelenszkijt

Az Amnesty International kiállt az ukrán civilekkel kapcsolatos jelentése mellett

Az Amnesty International (AI) pénteken megvédte azt a jelentését, amelyben azzal vádolja Ukrajnát, hogy az ország az orosz invázió elleni védekezés során veszélyezteti saját civil lakossága életét.

„Iskolákat és kórházakat használ az ukrán hadsereg bázisként.” A jelentésben leírják, hogy „az ukrán hadsereg ukrán civilek életét sodorja veszélybe azzal, hogy katonai bázisokat alakít ki és különböző fegyverrendszereket működtet lakóövezetekben, nemritkán iskolákban és kórházakban.”

Hozzátették azt is, hogy ezzel az ukránok számos ponton megsértik a nemzetközi humanitárius jogokat és civilek halálát okozzák. Az Amnesty 19 ilyen települést is felsorolt, ahol az ukránok pajzsként használták saját civil lakosságukat.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök dühösen támadta a szervezetet a jelentés miatt, áldozathibáztatással vádolva azt.

A széles körű kritikára reagálva az Amnesty közölte, hogy teljes mértékben kiáll vádjai mellett. A MailOnline-nak adott nyilatkozatában az Amnesty szóvivője azt mondta: „Soha nem hagyjuk figyelmen kívül az emberi jogok megsértését”.

A szervezet főtitkára, Agnes Callamard az AFP hírügynökségnek azt mondta, hogy az Amnesty teljes mértékben kiáll a kutatásai mellett.

“A megállapítások kiterjedt vizsgálatok során gyűjtött bizonyítékokon alapulnak, amelyek ugyanolyan szigorú normáknak és kellő gondossággal végzett eljárásoknak voltak alávetve, mint az Amnesty International minden munkája” – tette hozzá a főtitkár a Daily Mail híradása szerint.

 

 

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább