Külföld

Az amerikai tőzsdén is kötelező LMBTQ-kvóta lesz

Amerika második legnagyobb tőzsdéje bejelentette: ezentúl kötelező erejű nemi és sokszínűségi célokat tűz ki a tőzsdén jegyzett vállalatok számára.

A Nasdaq vállalatainak, köztük olyan techóriásoknak, mint az Apple és a Tesla, legalább két igazgatóval kell rendelkezniük, vagy meg kell magyarázniuk, hogy miért nem így van.

A vezetők között lennie kell egy személynek, aki nőnek vallja magát, a másiknak pedig alulreprezentált kisebbségnek vagy LMBTQ+-személynek kell lennie. – írta meg a bbc.com

Az új szabályozásra azért volt szükség, mivel sok panasz érkezett a tőzsdére a vállalati sokszínűség hiánya miatt. Egy tavalyi Nasdaq-tanulmány szerint a tőzsdén jegyzett vállalatok több mint 75 százaléka nem teljesítette volna a javasolt célokat. A pénzügyi piacokat szabályozó amerikai értékpapír- és tőzsdebizottság pénteken jóváhagyta a tervet, vagyis az kötelező érvényű lesz.

„Az emberek nem hittek az önéletrajzomnak” – mondta az igazgatóság vezetője. „Én voltam az egyetlen nő a szobában. Ez most megváltozott.”

A cégeknek továbbá közzé kell tenniük a sokféleségi statisztikákat is.

„Ezek a szabályok lehetővé teszik a befektetők számára, hogy jobban megértsék a Nasdaq-on jegyzett társaságok véleményét az igazgatóság sokszínűségéről” – mondta Gary Gensler, a SEC elnöke.

„Ezek a szabályok tükrözik a befektetők nagyobb átláthatóságra irányuló törekvéseit az állami vállalatokat vezető személyekkel kapcsolatban, és a hozzászólók többsége támogatta az igazgatóságra vonatkozó új szabályt”

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább