Külföld

Az amerikai kormány tálibokkal tárgyalt

Az amerikai kormány küldöttsége a nők tanulásáról és a kormányalakításról tárgyalt a tálibokkal.

Az afganisztáni humanitárius válságról és Washington emberi jogi aggályairól tárgyalt az Afganisztánban hatalomra került tálibok magas rangú képviselőivel Katarban az Egyesült Államok küldöttsége – közölte kedden az amerikai külügyminisztérium.

A Thomas West különmegbízott vezette delegáció ígéretet tett arra, hogy továbbra is támogatja az ENSZ erőfeszítéseit a térségben mutatkozó humanitárius kihívások kezelésére.

A küldöttség hangot adott azoknak az amerikai aggodalmaknak, amelyek az afganisztáni emberi jogi visszaéléseket jelző állításokra vonatkoznak, és sürgették, hogy a tálibok tegyenek meg mindent valamennyi afgán lakos jogainak megvédelmezésére.

Kérték azt is, hogy a tálib vezetés tartson ki az általános amnesztia terve mellett, és tegyen további lépéseket egy olyan kormány megalakítása felé, amelyben a társadalom minél szélesebb rétegei képviseltetni tudják magukat.

Kiálltak az amerikai tárgyalók a lányok és nők oktatáshoz való joga mellett is, azt sürgetve, hogy a tálibok tartsák magukat erre vonatkozó kötelezettségvállalásukhoz. A tálibok ezzel kapcsolatban – az amerikai közlemény szerint – nyitottságuknak adtak hangot a nemzetközi közösséggel folytatott együttműködés iránt, és üdvözölték azokat az erőfeszítéseket, amelyek a lányok oktatásba való bekapcsolódásának ellenőrzését célozzák.

 

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább