Külföld

Ausztria: Kártalanítani fogja az ország a múltban üldözött homoszexuálisokat

Összesen 33 millió eurót különítenek el erre a kártalanításra Ausztriában.

„Ausztria több millió eurót különített el azon homoszexuálisok kártalanítására, akik húsz évvel ezelőtt diszkriminációval és üldöztetéssel szembesültek az országban” – jelentette ki Alma Zadić osztrák igazságügyi miniszter.

„Az említett kártalanításra mintegy 11 ezer ember jogosult, és összesen 33 millió eurót különítenek el erre a célra” – mondta Zadić.

„Ez a pénzügyi kompenzáció soha nem tudja pótolni a szenvedést és az igazságtalanságot, ami történt, de rendkívül fontos, hogy végre felelősséget vállaljunk történelmünk ezen részéért” – mondta újságíróknak.

Az igazságügyi miniszter elmondta:

500 eurót kapnak azok a homoszexuálisok, akik ellen a szóban forgó törvények alapján nyomoztak, és amelyeket mára már eltöröltek. Ha ezek alapján a törvények alapján el is ítélték őket, 3000 eurót kapnak. A börtönben töltött minden egyes évért vagy az év egy részéért 1500 eurót kapnak. Az ítéleteiket hatályon kívül helyezik, és 1500 eurós kártérítést kapnak az okozott egészségügyi, gazdasági vagy szakmai károkért is.

 

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább