Külföld

Atomrakétákat kér az oroszoktól a lengyel határra a fehérorosz elnök

Fehéroroszország nukleáris fegyvereket is hordozni képes Iszkander rakétarendszer telepítését kéri nyugati és déli határaira, derült ki az elnök egy interjújából, amit a Reuters vett észre.
Atomrakétát kér a lengyel határra a fehérorosz elnök.

Fehéroroszország vezetője, Alekszandr Lukasenko az elmúlt hetekben a nemzetközi figyelem középpontjába került, mivel a migránsválság miatt Lengyelországgal egyre feszültebb a viszony. Az elnök rendre hangoztatja a Putyin orosz elnökkel való szoros kapcsolatát, miközben azzal fenyegetőzik, hogy leállítja az Európába vezető Jamal földgázvezetéket. Bár ezt a törekvést Putyin sem támogatja, a fehérorosz elnök most újabb kéréssel fordult Oroszország felé.

Annak ellenére, hogy Putyin korábban óvatosságra intette Minszket, Lukasenko nem állt le: „Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök azt akarja, hogy orosz nukleáris képességű Iszkander rakétarendszereket telepítsenek az ország déli és nyugati részén – mondta egy orosz védelmi magazinnak adott, szombaton megjelent interjúban,” számolt be a Reuters.

Lukasenko úgy érzi, szüksége van az orosz szuperrakétára.

„Több hadosztályra van szükségem nyugaton és délen” – idézték Lukasenkót.

Lukasenko a National Defense magazinnak azt mondta, hogy szüksége van az Iszkander mobil ballisztikus rakétarendszerre, amelynek hatótávolsága elérheti az 500 kilométert, és akár hagyományos, akár nukleáris robbanófejeket is hordozhat.

Annak ellenére, hogy a Kreml nem kommentálta a kijelentéseket, egyesek szerint ez Oroszország számára is a lehető legkényelmetlenebb pillanat egy olyan provokatív vita megnyitására, mint a nukleáris fegyverek.

Lukasenko az atombomba hordozására alkalmas rendszereket Fehéroroszország déli és nyugati részén telepítené, ezek szerint az EU-tag Lengyelország és Litvánia, délre pedig a NATO-barát Ukrajna szomszédjába.

Forrás: Mandiner

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább